0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

COP-värde

Front Page Forum Värmepumpar COP-värde

Detta ämne innehåller 2 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av  Luftvärmepump Kristian 7 år, 7 månader sedan.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #420

  Ekorren

  Funderar på att investera i luft-luftvärmepump i höst då vi har en eluppvärmd villa. Funderar dock på de olika märkernas/modellernas så kallade COP-värde. Vad jag förstår är detta värde vid +7 grader. Kan man avgöra hur bra varje modell är vid minusgrader genom att titta på Cop-värdet eller?
  Tacksam för svar!

  #433

  Glenn Svensson

  bra coppvärde vid +7 är inte lika med bra värden vid minusgrader!!! många mindre kända märken är rent bedrövliga när det blir minusgrader. köpte en zibro och den slutade ge värme när det frös till. usch! håll dig till de stora märkena och be att få kolla diagram för minusgrader. glenn

  #679

  Luftvärmepump Kristian

  När det gäller att jämföra olika värmepumpar används COP faktor. Det är enkelt förklarat, hur mycket energi (kw) en pump klarar av att producera per tillförd kw. Ex om en värmepump producerar 4kwH per tillförd kwH timme så får den COP värdet 4.0.

  Med detta sagt så måste man komma ihåg att olika typer värmepumpar jämförs på olika sätt. När det gäller luftvärmepumpar så tar man reda på COP värdet när det är +7 grader ute och +20 grader i radiatorerna inomhus.

  För tex markvärmepumpar så bestäms COP värdet när det är 0 grader i marken och +35 i radiatorerna inomhus.

  Det finns ett annat mätvärde som kallas för Nominell effekt men det är en annan story.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.