0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Forskning om framtidens värmepumpar

Forskning om framtidens värmepumpar

Kan många små värmepumpar av thermoelektriska material ersätta en stor i framtiden? Det är i alla fall vad norska forskare hoppas på, skriver tekniktidningen Energi&Miljö.

Den eldrivna luft/luftvärmepumpen, av metallerna vismut-tellurid och aluminium, är utan rörliga delar vilket gör den flexibel och slitstark. Den sätts ihop av många små delelement vilket gör att värmepumpen kan byggas i allt från millimeter- till meterskala. På detta sätt kan den anpassas efter varje enskilt behov. Dessutom behövs inget köldmedium och driftseffekten ligger på högst en kilowatt.

Dock tror inte forskarna att den termoelektriska värmepumpen kan ersätta de traditionella, stora luft/luftvärmepumparna inom den närmaste tiden. Främst är verkningsgraden/COP-värdet i nuläget för lågt för att kunna ta upp kampen. Var de termoelektriska kommer att kunna användas i framtiden styrs inte minst av materialutvecklingen som hela tiden går framåt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.