0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Smält salt kan ge effektivare solenergianläggningar

Smält salt kan ge effektivare solenergianläggningar

Kan smält salt vara svaret på hur man ökar effektiviteten i solenergianläggningar? Det är i alla fall vad en grupp forskare i Portugal hoppas på skriver tidningen Ny Teknik i sin nätupplaga.

Den här sortens solenergianläggningar fungerar så att konkava speglar riktar solstrålarna mot ett absorptionsrör i spegelns fokus. Ett värmebärande medie, i nuläget olja, värms upp och pumpas till en värmeväxlare som värmer vatten till ånga, som via en turbin och generator alstrar el.  Ju högre temperatur det värmebärande mediet har desto bättre verkningsgrad i ångturbinen. Då smält salt kan nå en högre temperatur än olja ska nu forskarna vid Evora universitetet i Portugal undersöka den nya möjligheten. Ytterligare fördelar med det smälta saltet är att den varken ger högre tryck eller är brandfarlig. Nackdelen med saltet är dock att det “stelnar/fryser” vid 220 grader celcius och forskarna ska nu finna den rätta blandningen på saltlösningen för solkraftverket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.