0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Hur energismart är återanvändning?

Hur energismart är återanvändning?

Vi på Energirådgivaren är ju ständigt ute efter tips på hur man är energismart och återanvändning är som bekant bra. Eller är det verkligen det i alla lägen?

En forskargrupp vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) har gjort livscykelanalyser på 25 produkter som helt eller delvis har återanvänds. Resultatet visade att det i 11 fall så gick det åt lika mycket energi att återvinna som att nytillverka. i 6 fall gav det inte någon energivinst att återanvända. Detta enligt en artikel på nyteknik.se

MIT´s resultat är uppseendeväckande och inte okontroversiella, men professor Timothy Gutowski som leder forskargruppen menar att i många fall är tekniken vid nytillverkning mer energieffektiv än den energi som krävs för att att laga eller återvinna en gammal produkt.

Vilka typer av produkter är det då energimässigt “rätt” att återvända? Möbler är ett bra exempel på detta då de inte förbrukar någon energi när de återanvänds.

Syftet med studien är enligt Timothy Gutowski inte att komma med pekpinnar utan försöka belysa komplexiteten med återvinning.

Slutligen kan det såklart finnas andra skäl än den aktuella energianvändningen att ta hänsyn till. Minskad avfallsmängd är ett bra exempel.

Vad tycker du om denna fråga? Kommentera gärna!

Ha en bra helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.