0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Hur kommer Tyskland att ersätta kärnkraften?

Hur kommer Tyskland att ersätta kärnkraften?

Kärnkraft är gårdagens energikälla. Det slog Tysklands fast tydligare än någonsin igår. Men beslutet att inleda en avveckling kommer givetvis att få konsekvenser. Den stora frågan idag är; hur kommer Tyskland att ersätta kärnkraften? Idag står den för en dryg fjärdedel av elproduktionen. Tyskland är alltjämt Europas största industrination och det är ingen ställning man vill sätta på spel.

Tyskland har beslutat att avveckla sin kärnkraft. Om beslutet drivs igenom så kommer den förnybara energin tvingas att byggas ut kraftigt de närmaste åren. Den teknik som idag ligger närmast till hands är vindkraft. Men det kommer i sin tur att kräva mer reglerkraft och i detta faktum ligger ett problem.

Reglerkraft används för att upprätthålla stabilitet i ett elsystem och används för att parera förändringar i baskraften (t.ex. kärnkraft, vattenkraft, kol-gas och olja). Rent krasst kan man säga att när det slutar blåsa eller när det blåser för mycket så behöver man kunna ersätta detta i realtid med något annat energislag eftersom el måste produceras i samma ögonblick som den används.

Vilket energislag som ska användas är oklart. Vi t dock att det behöver vara ett energislag som går att använda i realtid och mycket talar för att Tyskland kommer att vända blickarna mot öst och Nordsteam-projektet. Det borde inte få sanna miljövänner att hoppa upp och ner av glädje.

Ett annat alternativ Tyskland troligen beaktar initialt är kolkraft. Inte heller detta är en önskvärd utveckling om man frågar förespråkare för miljörörelser. Vägvalet är intressant men effekterna på kort respektive lång sikt är kanske ännu mer intressanta.

Nästa fråga är vad man egentligen vinner genom att stänga ner reaktorerna när det sker på bekostnad av att kompensationen måste komma via fossila bränslen. Ännu mer märkligt vore det om man tvingas importera kärnkraft för att kompensera bortfallet. Något som Björn Eriksson, professor i energisystem vid Linköpings ­universitet, inte alls ser som omöjligt.

Framtiden blir intressant att följa. Eftersom en del av reglerkraften importeras ifrån Sverige via vattenkraft och Vattenfall har kolkraftverk i Tyskland samtidigt som EU vill att den europeiska elmarknaden ska vara helt integrerad så kommer det tyska beslutet att få konsekvenser för Sverige och svensk energipolitik. Med tiden kommer vi att få svaret på om de tyska beslutet har tagits illa underbyggt i panik eller om vi kommer att minnas Tyskland som landet som gick i bräschen för en mer hållbår, klimatsmart och miljövänlig energiförsörjning.

Signerat Michael

Mer läsning i ämnet:
Carlgren: Tysk avveckling inte idealisk (SVD)

Tysk återvändsgränd (DN)

2 svar

  1. ingellarese skriver:

    mycket intressant, tack

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.