0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Så sparar du energi i ditt företag – 5 råd.

Så sparar du energi i ditt företag – 5 råd.

Energikostnaden utgör ofta bara en liten del av omsättningen i ett företag, men att arbeta aktivt med energibesparing har många andra värden – inte minst ökad lönsamhet och mindre miljöpåverkan. När du ser över energiåtgången i ditt företag är det viktigt att du tar hänsyn till hela livscykeln och inte bara ser till kostnaden för ny utrustning. För att det ska bli enklare att överblicka vilka åtgärder som är viktiga har vi satt ihop en lista med råd som du kan börja med i ditt arbete:

1. Se över anläggningen
Har du koll på hur mycket energi du gör av med? Vet du vilken utrustning och belysning som är igång dygnet runt? Har du en förteckning över hur mycket el enskilda delar av din utrustning drar? Ta reda på detta! Skriv av mätarställningen en gång i månaden, gör en nattvandring på kontoret och köp en elmätare.

2. Belysning
Modern belysning kan ge positiva effekter både på energikostnaderna och på produktiviteten. Genom att se över belysningen kan du sänka belysningskostnaderna med upp till 80 procent, beroende på kvadratmeteryta och verksamhet. Dessutom ökar du trivsel, välbefinnande och effektivitet hos dina medarbetare.

Se över placeringen av armaturernas placering och skick. Verksamheten kanske har ändrats sedan de sattes upp? Kan armaturerna minskas? Se också över om du kan minska på allmänbelysningen och ha mer punktbelysning på kritiska platser? Inventera även om det finns trasiga eller uttjänta lampor? Kan du sektionera lokalerna så att du inte behöver ha allt tänt och du bara ska vistas i en specifik del av lokalen.

Arbetsplatsbelysning – byt gärna till lågenergi– eller LED-lampor. Tänk på att lamporna drar el även i standbyläge. Se också över om alla arbetsplatser verkligen behöver egen belysning.

Lamporna är givetvis viktiga. Byt till T5-armaturer, Använd lågenergilampor eller LED-lampor istället för traditionella glödlampor och installera dimfunktion. För mer avancerade lösningar bör du även se över om du ska installera dagsljusavkänning.

3. Undvik standbyläge – inför rutiner
Apparater som står på drar mycket energi. Vissa apparater drar även ström när de är avstängda. Installera datorer och annan kringutrustning till ett grenuttag med strömbrytare för att undvika elanvändning helt och hållet. På så sätt minskar du även brandrisken. Grenuttag finns också i en variant som kopplas till datorns usb-port. När datorn går ner i viloläge eller stängs av bryts stömmen till de apparater som är anslutna till grenuttaget.

För att detta ska fungera krävs rutiner. Inför rutiner för att stänga av datorer och annan kontorsutrustning och att släcka belysningen på kvällar och helger. Diskutera hur dessa ska utformas tillsammans med din personal.

4. Elavtalet och uppvärmning
Om du har ett eget abonnemang på el så bör du kolla upp hur stor din huvudförsäkring är för att undvika att den är för stor för dig. Fråga en elektriker om hjälp när du ska mäta effektuttaget. Om det skulle vara så att du klarar dig med en mindre huvudförsäkring kan du spara massor av tusenlappar varje år genom att välja en mindre.

För att spara ytterligare pengar ska du se till att det inte är varmare än nödvändigt i lokalen. Du bör ligga kring 20-21 grader. Är det varmare än så upplever säkerligen flera av dina medarbetare att det är för varmt. För varje grad du kan sänka minskar du energibehovet med 5 %. Tänk även på att isolering, ventilation och värmeåtervinning har den största betydelsen för din värmeförbrukning. Apparater, människor och solstrålning tillför värme till fastigheten.

5. Kyla
En grundregel som alltid lönar sig är att tänka såhär:

– Minska kylningen när det blir för kallt
– Minska värmen när det är för varmt

Kontrollera att värmesystemet inte är i gång samtidigt som eventuell klimatkyla är i drift. Om lokalen är för varm sommartid finns flera alternativ till att köpa klimatkylaggregat, exempelvis att installera solfilm på fönstren eller använda markiser för att minska solinstrålningen. Det ger bättre inomhusmiljö till en lägre kostnad och låter inte lika mycket. Ett annat alternativ är att ventilera in kall luft nattetid.

Har du fler tips, del gärna med dig av dom i kommentarerna. Och om du har frågor, tveka inte att ställa dem till oss.

Om du vill läsa mer om energieffektivisering i din verksamhet så har Vattenfall också en bra guide där du även kan söka utifrån vilken typ av verksamhet du bedriver.

Ett svar

  1. Stellan Månsson skriver:

    Hej. Jag har startat en liten rådgivningsverksamhet med energilagring mm för att effektivisera värmepumpar o gör asystemen billigare.Ert forum hoppas jag kunna förmedla kunnande och information. I den mån ni vill diskutera energibesparing så går det bra att åretkomma.
    Vänl: Stellan/ 0760-151918

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.