0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Så sparar du energi när du är i badrummet

Så sparar du energi när du är i badrummet

Badrummet är en energitjuv. Vi duschar länge, gör av med mycket varmvatten och vissa av oss badar badkar. Genom att byta ut viss utrustning i badrummet samtidigt som vi tänker på att använda mindre vatten så kan vi spara på energi och pengar. Här kommer några tips som ni kan använda er av:

– Försök hålla nere tiden du duschar – duscha effektivt! Satsa på att duscha i 5 minuter snarare än 10.

– Se över vilket duschmunstycke du använder. Ett snålspolande duschmunstycke kan halvera energiförbrukningen. Du kan testa din dusch genom att mäta hur lång tid det tar att fylla ett litermått. Har du ett gammalt munstycke tar det cirka fem sekunder motsvarar det ungefär 12 liter/minut eller 1000 kWh/år. Ett annat alternativ är kranar med rörelsesensorer, som öppnar sig bara när du håller händerna framför. De är också mycket energieffektiva.

– Laga/byt droppande kranar. Dessa kan leda till en stor vattenförbrukning. Är det dessutom varmvatten är det en helt onödig energianvändning eftersom du inte drar någon nytta av den.

– Även toaletter gör av med mycket onödig energi. Har du inte råd att byta till en toalettstol som spolar mindre vatten kan du lägga en tyngd i vattenbehållaren, till exempel en tegelsten. Då spolar du mindre varje gång.

– Har ni en handdukstork i badrummet? Glöm inte stänga av den. Låter ni den vara på dygnet runt kan den dra upp till 700 kWh per år.

-Låt inte vattnet spola när du borsta tänderna.

– Det tråkigaste tipset sparade vi till sist. Det är ju fantastiskt skönt att bada badkar, men gör det inte för ofta.

Hoppas detta var till hjälp! Dela gärna med er av egna tips också!

/ Martin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.