0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Spara energi i köket

Spara energi i köket

Inför förra hösten så varnade flera medier för höga elpriser. Elen är fortfarande dyr och därför tycker vi att det är hög tid att börja planera energibesparingen inför årets höst och vinter redan nu. Framöver så kommer vi att fokusera flera inlägg på smååtgärder som du kan ta till i hemmet för att din elräkning ska bli mindre. Vi börjar i köket.

Energiförbrukning på ditt kylskåp och frys
Nästan alla hushåll har idag en kyl och en frys. Är din kyl/frys äldre än tio år? Då bör du genast byta till en nyare, med bra energimärkning. Men lita inte blint på märkningen. Enligt Testfakta.se så drar 7 av 10 kyl- och frysskåp för mycket el i förhållande till sin märkning. Läs mer om det här.

Det är även viktigt att hålla rent i anslutning till kyl-/frysskåpen. Visste du till exempel att dammsuga baksidan på kyl och frys regelbundet kan öka energins effektivitet upp till 20%? Ett annat bra tips; ska du tina upp mat ur frysen kan det vara smart att ta fram den i god tid och tina upp den i kylskåpet. Då hjälper maten till att kyla och du sparar energi helt gratis!

1. Ha rätt temperatur i kyl och frys! För kylen rekommenderas under +6 grader och för frysen rekommenderar man -18 grader. Vill du spara energi så var försiktig med varje grad du ökar – varje grad motsvarar 5 % i ökad energiförbrukning.

2. Frosta av frysen regelbundet! Ju mindre frost dess bättre är det. Vi rekommenderar att frosta av på hösten då det är under sommaren det brukar bildas mest frost i frysen.

3. Se till att skåpen inte läcker kyla!. Kolla gummilisterna. Är de gamla? Byt ut dem!

Minska energiförbrukningen vid diskning
Det finns en hel del energi att spara när du diskar. När det gäller ålder på maskinen så gäller detsamma som för kyl och frys. Är den äldre än 10 år så ska den bytas. Och så ska du kolla upp energimärkningen ordentligt. Diskar du förhand så bör du inte diska under rinnande vatten. Det drar det nämligen 3 gånger så mycket energi. Och om du har maskin, följ de här tipsen:

1. Koppla diskmaskinen till kallvattnet. Du minskar energiförbrukningen med upp till 40 %.

2. Lufttorka disken istället för att köra torkprogrammet.

3. Se till att alltid diska med full maskin.

4. Spola inte av tallrikar med rester på i varmvatten. Om du ändå måste du spola av, gör det i kallvatten och med en gång så torkar inte matresterna.

5. Diska med en lägre temperatur om disken inte är så smutsig.

Spara energi när du lagar mat
Det finns saker du kan tänka på vid din matlagning som kan spara energi i dit hushåll. Visste du exempelvis att om du använder lock på kastrullen när du kokar så minskar du energin med 30%?

1. Använd rätt storlek på kastrullen och stekjärnet efter plattans storlek.

2. Ha lock på kastrullen när du kokar.

3. När du använder ugnen, passa på när du har den uppvärmd! Efter du lagat mat, in med det du tänkt baka eller liknande.

4. Tänk på fläkten, använd inte den i onödan, framförallt inte på vintern då den suger ut mycket varmluft.

5. Använd en effektiv och modern blandare till kranen, man kan också köpa ett munstycke som sparar vatten.

Har du fler tips på hur man kan spara energi i köket, dela med dig av dessa i kommentarerna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.