0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Intelligenta hem. Energisnålare hus Enklare vardag

Intelligenta hem. Energisnålare hus Enklare vardag

Tellstick kommunicerar med ditt strykjärn och anger din miljöpåverkan

Det finns en uppsjö av intelligenta prylar som bidrar till att våra elkostnader sänks och samtidigt underlättar vår vardag. Det intelligenta hemmet är inte längre en dröm utan en verklighet.

I samband med att vår användning av smartphones ökat har innovationsföretag nu börjat koppla ihop kommunikationen mellan enheter i vårt hem och våra mobiltelefoner. Från din Iphone eller Android kan du nu styra och få ut information från valda delar av hushållet. Allt från kaffekokaren och bastun till belysningen och musikanläggningen. Detta skapar stora möjligheter på energifronten. Genom smarta system kan du fjärrstyra belysning, värme och enskilda apparater så att de inte står på i onödan och drar el.

Intelligenta elmätare är ett annat exempel som gör att villaägare endast debiteras för exakt elförbrukning samtidigt som detaljerad användarstatistik kan avläsas via internet. Skånska Energi har redan börjat installera intelligenta elmätare hos sina kunder och med variabla tariffer som låter användare spara pengar om de exempelvis kör tvättmaskinerna på natten.
I Frankrike finns alternativet att villaägare låter energibolagen sänka energitillgången vid förbrukningstoppar mot ersättning och på så vis även bidrar till att minska bolagens köp av extern energi. Något som annars är både dyrt och ovänligt för miljön.

/Martin

Exempel på intelligenta prylar och system som finns på den svenska marknaden:

Tellstick/Telldus:  Tellstick klarar av att styra hur många enheter som helst och kan bland annat mäta din miljöpåverkan

Manodo Sbox: En pekskärmsenhet som fungerar som en informationsskärm i ditt hem. Du kan kolla när bussen går eller vad familjen har planerat för dagen direkt på en pekskärm. Du kan även övervaka din vatten-, värme-, el- och koldioxidförbrukning.

Elko Living System, KNX och My Home: Tre exempel på utbyggbara system med produkter som kan göra allt från att styra belysningen, övervaka husets ingångar, öppna dina fönster automatiskt eller öppna dörren hemma via Internet eller sms.

Prylar att hålla utkik efter:

Aquatic Hue: Ett duschmunstycke som lyser med rött ljus om vattnet är onödigt varmt.

Power plant: En plastväxt med inbyggd belysning som slocknar om förbrukningen av hushållsel är hög.

Eco-Tap: En tappvattenkran för handfatet i badrummet. Om man spolar vatten häftigt genom kranen tonas takbelysningen ner för att till sist slockna helt.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.