0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Luft/vatten-värmepumpar ger energibesparing på 60 procent

Luft/vatten-värmepumpar ger energibesparing på 60 procent

Enligt en ny test som är gjord av Energimyndigheten så ger en luft/vattenvärmepump en genomsnittlig energibesparing på 60 procent.  Åtta olika värmepumpar var med i testet.

Testet visar att luft vatten värmepumpar har blivit ett fullgott alternativ till bergvärme, inte minst för hus där det inte är möjligt att borra bergvärme. Resultaten från pump till pump skiljer sig dock mycket åt.

Energimyndighetens test beräknades för hus som har ett energibehov om 15000, 25000 och 35000 kWh per år.  Energibesparingen varierade från 8600 till 9700 kWh per år när det gäller de testade luft/vattenvärmepumparna. För ett hus som har ett energibehov på 35 000 kilowattimmar per år ligger besparingen från 21 300 till 22 200 kilowattimmar per år, en skillnad på 900 kilowattimmar.

Men minst lika intressant var testets resultat när det gäller bullernivåer. Modellerna visar stora skillnader i det upplevda bullret, men de pumpar som bullrar minst tappar inte i prestanda. Det finns alltså teknik som klarar av att sänka bullret kraftigt utan att det går ut över energiprestanda och besparing.

Noterbart är även att det är nya EU-regler på gång för luft/vattenvärmepumpar som troligen träder i kraft 2013. Kraven innebär att de pumpar som är minst effektiva och bullrar mest inte får säljas längre. Luftvattenvärmepumpar ska också börja energimärkas, vilket gör det lättare för konsumenterna att välja rätt värmepump. Väldigt bra tycker vi på Energirådgivaren.

Har du frågor om luft/vattenvärmepumpar, ställ den till oss direkt eller i forumet.

Trevlig helg!

/Martin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.