0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Så sparar du energi när du använder eller köper en dator

Så sparar du energi när du använder eller köper en dator

Vi spenderar alltmer tid framför datorn och trots att digitaliseringen på många plan ses som en miljövinst kan våra datorer och vårt sätt att använda datorer leda till en onödigt hög energiförbrukning.

Här kommer några enkla tips för energismart datoranvändning och användbara råd inför nästa datorinköp:

Datoranvändning

-Stäng av monitorn när du inte använder datorn. Över hälften av datorns energianvändningen går till att underhålla monitorn och genom att släcka ner bildskärmen kan man omedelbart spara några slantar.
-Stäng av datorn helt istället för att ha den på standby läge när du inte använder den. Även en dator på standby kan förbruka (upp till) 30 watt el.
– Skriv bara ut de sidor som du kommer använda eller behöva. Försök annars att redigera dokument direkt på datorn. Om du har valmöjlighet att skriva ut på olika typer av skrivare, undvik laserskrivare för utskrifter som inte kräver toppkvalitet. Laserskrivare förbrukar mer energi än bläsckstråleskrivare.

Vid köp av ny dator

– Om valet står mellan en stationär eller bärbar så välj den senare. Bärbara datorer förbrukar hälften av den el som stationära datorer drar.
– Vid köp av bärbara datorer, försök leta efter system som består av 3,3-volts komponenter. Med komponenter avses processor, minne och LCD. Dessa system förbrukar 50 procent mindre energi än 5,0-volts system.
-Om du dessutom köper en skrivare samtidigt så förbrukar bläckstråleskrivare mindre energi än laserskrivare. Numera finns det dessutom bläckstråleskrivare som har energisparfunktioner inbyggda som sänker energiförbrukningen ytterligare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.