0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

“Luftvärmepump som luftvärmepump”? Att tänka på vid köp (del 1)

“Luftvärmepump som luftvärmepump”? Att tänka på vid köp (del 1)

Vi på Energirådgivaren får många frågor angående luftvärmepumpar. Därför har vi bestämt oss att under några inlägg ta upp svaren på de vanligaste frågorna.

1. Vad ska jag välja för luftvärmepump?

Köp en luftvärmepump med en hög verkningsgrad (COP). Denna ger en fingervisning hur effektiv värmepumpen är. Dock är den temperatur som man jämför värmepumpar vid för att få ut verkningsgraden satt vid +7 grader. Detta värde är inte alltid tillförlitligt, då vissa märken och modellers verkningsgrad faller betänkligt när det blir minusgrader. Be att få fakta på hur den värmepump du är intresserad av står sig vid minusgrader. En annan sak att tänka på är även att dimensionera värmepumpens kapacitet för storleken och planlösningen på ditt hus. Hellre köpa en litet större, kraftfullare värmepump än tvärtom. Då behöver inte värmepumpen gå “hårt” och du har extra kraft när det blir kallt ute. Andra saker som vi tycker ska spela in i ditt värmepumpsval är ljudnivå, hur bra AC-funktion den har och hur effektiv luftreningen är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.