0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

I pollentider: Vilken luftrenare ska man välja?

I pollentider: Vilken luftrenare ska man välja?

Visst är det härligt att våren äntligen är här! Solen värmer, uteserveringarna öppnar och naturen slår ut i grönska!  Men tyvärr innebär också våren och dess blomning problem för många svenskar iform av snuva och svullnad samt klåda i ögon och andningsvägar. Men som tur är finns det saker som underlättar för oss pollenallergiker! Jag tänkte ta upp en produkt som har gjort stor skillnad i mitt hem, nämligen luftrenaren!

På marknaden finns så klart en uppsjö av märken och teknologier, men jag tänkte gå igenom några modeller från de mest kända varumärkerna och jämföra dem mot varandra. Håll till godo!

Elektrolux Z9124: Populär luftrenare i smakfull design. Med sina 27 dB(A) är den ganska tyst på lågfart. Klarar, enligt tillverkaren, av att ge 313 kubikmeter ren luft i timmen vilket är bra. Har dock endast ett 2-filter system vilken får mig att undra vad den egentligen klarar av att rena. Enligt recensioner på nätet råder också skilda meningar om just detta. Levereras med fjärrkontroll. Finns bl.a. hos Tretti.se och Elgiganten

Bionaire BAP9424: Bionaires populäraste luftrenare i stilfull, tornformad design. Har testets överlägset högsta ljudnivå med sina 56! dB(A). Inget att rekommendera för er som har tänkt er att ha den i sovrummet med andra ord! Luftflödet ligger på 144 kubikmeters ren luft i timmen. Precis som med Elektrolux-luftrenaren ovan så har denna endast ett 2-filter system. Ska jag personligen lägga tusenlappar på en luftrenaren så vill jag ha en som filtrerar bort alla möjliga lukter, dammpartiklar, pollen, allergener, virus m.m. Positivt är i alla fall att modellen har joniseringsfunktion! Finns bl.a. hos Tretti.se och Webhallen

Coway AP-1005: Snygg, stilren luftrenare i innovativ design för såväl bords- som väggmontering från Asiens största märke när det gäller inomhusklimat. Mycket låg ljudnivå med sina endast 22 dB(A)! Inga problem att ha den i sovrummet alltså. Luftflödet är på hela 348 kubikmeter ren luft i timmen och den har dessutom ett 5-filtersystem. Har även luftreningsindikator och joniseringsfunktion. Denna jämförelses mest kompletta luftrenare. Finns bl.a. hos Tretti.se och e-klok.se

LightAir Ionflow 50: Denna modell är stilren och tyst då den endast har en ljudnivå på 5 dB(A)! Detta beror på att den helt saknar fläktfunktion och filter utan helt förlitar sig på jonisering (negativt laddade joner som binder damm m.m.). Ska, enligt tillverkaren, ta bort extremt små partiklar (så kallade nano-partiklar) vilket är bra! Men jag funderar på hur det blir med alla andra partiklar, typ pollen, som finns i vår luft… Finns bl.a. hos Hemma och Tretti.se

Wilfa AP4: Denna modell använder sig av ultraviolett ljus för att ta död på föroreningarna i luften. Har en del i övrigt att önska då det gäller designen. Ljudnivån är dock klart godkänd med sina 22 dB(A) i “sleep-läge”. Dessutom har den en 3-filtersfunktion med joniseringsläge vilket får anses bra. Fjärrkontroll medföljer. Finns bl.a. hos Webhallen och Elgiganten

Sammanfattningsvis: Som ni märker så finns det ett antal olika lösningar på hur vi ska kunna göra vår inomhusluft renare. Som vanligt gäller det att inte tro på allt som sägs/skrivs utan kolla upp fakta på egen hand.

För min egen del har jag bara erfarenhet av ovanstående Coway-modell, men den kan jag verkligen rekommendera! För mig har den verkligen gjort stor skillnad i mitt sovrum och jag sover bra samt vaknar helt utan klet i ögonen eller kli i halsen. Grymt skönt att slippa! Att sedan pollenbesvären kommer direkt när jag ger mig ut är en annan sak (jo, jag medicinerar men det tar inte bort alla problem). Det är alltid skönt att komma hem, men just nu är det extra skönt med ren och bra luft inomhus!

Kolla på bilden nedan! Troligtvis Sveriges snyggaste luftrenare med läderlook (Coway AP-1008DH)!

Ha det bra!

PS. Du vet väl att du kan ställa frågor till oss om luftrenare? Och allt annat som har med el, energi och klimat att göra. Klicka här för att komma till “Fråga Energirådgivaren”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.