0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

7 tips för att spara energi i sommarstugan

7 tips för att spara energi i sommarstugan

På sommaren så är det många av oss som åker iväg till ett fritidshus för att få lugn och ro och avnjuta semestern långt bort ifrån städer, arbete och stress. Men med lånekostnader, försäkringar och underhåll så blir stugan ofta ett ganska dyrt nöje. Utgifterna för el och uppvärmning däremot, dessa kan många minska. Här kommer några konkreta tips.

1. Se till att du kan distansstyra värmen i huset

Vi använder ju våra fritidshus i intervaller och så även på sommaren. Ett sätt att minska förbrukningen är att styra innetemperaturen med hjälp av en fjärrstyrning som du styr via mobiltelefonen innan du ska besöka fritidshuset. Med exempelvis en värmepump kan du justera med telefonen vilken temperatur som ska vara i stugan när du inte är där för att sedan höja temperaturen i samband med ett besök. Om du redan har en luft/luftvärmepump bör du kontrollera med installatören hur värmepumpen kan distansstyras. När det gäller just värmepumpar så är det viktigt att tänka på att de inte mår bra av att kallstartas.

2. Välj värmepump med underhållsvärme

Att värma upp sitt fritidshus med luftburen värme från en värmepump är en smart och energieffektiv uppvärmningsmetod. Extra effektivt blir det med värmepumpar med underhållsvärme där du kan ställa ned temperaturen till +8/+10 grader eller steglös mellan +8- +15 grader. På detta sätt håller du huset frostfritt, men ödslar heller ingen extra energi och pengar på att värma upp huset mer än vad du behöver. Kombinerat med en fjärrstyrning är detta den absolut bästa lösningen för ett fritidshus. Här kan du titta på våra luftvärmepumpar!

3. Utnyttja sommarsolen
Nu är det sommar och förhoppningsvis så betyder det massor av sol. Massor av sol är samma sak som massor av gratisvärme. Med en solpanelsanläggning kan du bli självförsörjande på el!

4. Kasta ut gamla vitvaror
Många fritidshusägare låter allt gammalt hamna på landet, så även kylen och frysen. Och på sommaren så går kylutrustningen på högvarv. Med tanke på att äldre kylar och frysar drar upp till tre gånger så mycket energi som nyare innebär detta en extraförbrukning som motsvarar drygt 400 kronor om året. Det kan därmed löna sig att köpa nya energiklassade vitvaror, speciellt om man tänker behålla stugan en längre tid.

5. Standbyläge
Förr i tiden var de flesta nöjda om de hade en radio eller svartvit TV i fritidshuset. I dag finns det ofta även stereo, video och DVD-spelare på plats liksom datorer och TV-spel. Ta alltid för vana att dra ut sladden till de enheter som inte används. Detsamma gäller givetvis även i det vanliga hemmet. Det är helt enkelt onödigt att de står och drar en massa el.

6. Välj “rätt” elektriska apparater
Du kan tjäna många slantar genom att välja elektriska apparater som hör till sommarstugan. Det kostar bara en till två kronor att klippa en gräsmatta på 500 kvadratmeter med en elgräsklippare på drygt 1.000 W. Det är betydligt mindre än vad bensinen kostar till en vanlig klippare. Samma sak gäller eldrivna grästrimmers som drar el för blygsamma 45 öre i timmen. Grillen är ju som bekant en annan välanvänd apparat under sommaren. Det är dock dyrt att grilla med kol och tändvätska. Men med en elektrisk grill på 2500 W kostar det bara 2,25 kronor i timmen. På köpet slipper man köpa hem mängder med kolsäckar, tändvätska och tändstickor.

7. Se över isoleringen i huset

Ett välisolerat hus värms upp snabbare vid tillfälliga besök. Det är särskilt viktigt att tänka på när det gäller sommarstugor. Sedan är det givetvis så att ett välisolerat hus kräver mindre energi när det gäller underhållsvärme. För dig som har en vind; om du vet med dig att du har dålig isolering på vinden så kan det var en bra idé att fundera över om du ska komplettera med en tilläggsisolering för att minska värmeförlusterna.

Hur sparar du på elen i din sommarstuga? Dela gärna med dig av dina tips i kommentarerna!

2 svar

  1. […] Här kan du titta på tidigare tips från energirådgivaren, 7 tips för att spara energi i sommarstugan […]

  2. […] 7 tips för att spara energi i sommarstugan | Energirådgivaren för e-klok … […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.