0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Test av värmepumpar – LG, Panasonic, Mitsubishi och Daikin

Test av värmepumpar – LG, Panasonic, Mitsubishi och Daikin

Det går att spara tusenlappar varje år genom sänkt energiförbrukning. Receptet heter värmepump. Men vilken värmepump skall jag välja kanske du undrar? Det finns en mängd källor till information. Men låt oss först kort upplysa om varför du bör investera i en värmepump överhuvudtaget.

Genom att skaffa en luftvärmepump med modern teknik i form av nya kompressorer och hög värmeeffekt kan du spara mycket energi. I vissa fall kan du sänka din uppvärmningskostnad med upp till 60%. Detta visar bland annat test från Energimyndigheten. Från tillverkare som LG, Panasonic, Daikin, Mitsubishi med flera kan man också få samma information. Utöver energibesparingen så finns så klart andra värden som att du kan kyla ditt hus på sommaren och att vissa modeller även erbjuder enklare form av luftrening med filtersystem. Vi tycker dock inte att luftreningssystemet i dagens värmepumpar kan jämföras med en riktig luftrenare.

Energimyndigheten testar löpande nya Värmepumpar på uppdrag av tillverkarna. Den värmepump som 2013 blev ”Bäst i Test” stämpeln är LG Nordic Prestige.

En värmepump förväntas ha en livslängd på ca 7-10 år. Enligt tillverkarna så fungerar de ofta längre men vår erfarenhet är att efter 7-10 år har ändå tekniken utvecklats så pass mycket att det lönar sig att byta ut den gamla värmepumpen.

Vill du veta mer om vilken värmepump som Energimyndigheten rekommenderar så kan du läsa detta här. Du kan också gå in på e-klok.se där man samlat flera av marknadens ledande varumärken och läsa detaljinformation om enskilda produkter och modeller. e-klok.se har också en rådgivningstelefon som du kan ringa om du har frågor om vilken värmepump du skall välja: 0171-66 30 20.

 

När man skall jämföra luftvärmepumpar på nätet kan det vara bra att titta på följande parametrar

COP värdet anger hur mycket värmeeffekt får du för varje kWh energi du driver värmepumpen med. Ju högre COP – Desto bättre besparing.

Cop värdet vid – 15 grader celcius. En luft/luft värmepump skall ha ett så bra COP värde som möjligt när det är kallt ute eftersom det är då den bidrar som mest till att hålla värmen kostnadseffektivt i huset.

Maximal uppvärmningskapacitet mäts i kW. Ju bättre uppvärmningskapacitet en värmepump har vid en given utomhustemperatur desto bättre är det. Det är också viktigt att titta hur värmepumpen beter sig vid minusgrader. Glöm inte att också kika på uppvärmningskapaciteten vid t.ex. -15 grader

Låg lägsta tillförd effekt. Ofta talar man bara om maximal uppvärmningskapacitet och glömmer bort ett minst lika viktigt område – Lägsta tillförd effekt. Detta är speciellt viktigt i ett land som Sverige med vår, sommar, höst och vinter med skiftande klimat. Under vår och höst är det viktigt att värmepumpen kan ge “stödvärme” eftersom solljuset hjälper till att värma upp huset dagtid under dessa perioder. En värmepump som inte kan gå ner i ett lågt mode vad gäller tillförd värmeeffekt riskerar att bli en On/Off pump som slår på och av hela tiden vilket sliter på maskinen samt att en värmepump med låg lägsta tillförd effekt drar mindre energi under dessa perioder.

Luftflöde i kubik per minut med den värmenivå som du anger på din fjärrkontroll. Tänk dig att du ställer in din värmepump på 23 grader en kall vinterkväll. Du känner att fläkten sprutar ur luft från din värmepump men det blir inte riktigt varmt. Då har du troligen en värmepump som har problem att värma upp tillräckligt mycket luft per minut.

Ett viktigt värde för valet av en värmepump är hur mycket luft den klarar av att värma upp per minut. Luftflödet är direkt avgörande för upplevelsen av värme i ditt hus. En värmepump med höga COP tal, hög värmeeffekt men med lågt luftflöde är ungefär som att ha en väldigt energieffektiv hårfön i ditt hus som uppvärmning. Den är helt enkelt för liten för att värma ditt hus även om den har väldigt bra energivärden. Se därför alltid till att din värmepump har ett bra luftflöde och att den klarar av att hålla samma värme och luftflöde när det blir kallt ute.

 

Ett svar

  1. […] Test av värmepumpar – LG, Mitsubishi, Panasonic, Daikin … […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.