0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Den främsta anledningen att satsa på en ny värmeanläggning är att få ner husets energikostnad

Den främsta anledningen att satsa på en ny värmeanläggning är att få ner husets energikostnad

Vad ska man då tänka på innan man köper en luftvärmepump? Energirådgivaren reder ut begreppen!

  • Undersök vad du kan göra för att spara värme, te x byte av fönster eller en tilläggsisolering. (Efter en isolering kan du välja en mindre värmepump till en lägre kostnad).
  • Köp kända märken, så som Mitsubishi, LG eller Panasonic. De är lättast att hitta reservdelar och servicetekniker till. Det finns ett stort utbud av luft/luftvärmepumpar på marknaden och alla är inte anpassade till svenska förhållanden.
  • Analysera ditt hus innan du köper en luftvärmepump så att får rätt dimension och placering. Men även så du får en uppfattning om hur stor energibesparingen blir.
  • Anlita en auktoriserad installatör. För att få maximal livslängd bör värmepumpen installeras av en auktoriserad installatör, detta gäller även för att du ska kunna åberopa garanti.
  • Kontrollera vad som ingår vid en standardinstallation.
  • Kontrollera ljudnivån både på utomhus- och inomhusdel. Ljudnivån kan variera mycket mellan olika modeller.
  • Om du har en energiförbrukning per år som är större än 30 000 kWh kanske du alternativt ska fundera över berg- eller markvärmepump.

COP-Värde
En värmepumps verkningsgrad mäts i COP (Coefficient Of Performance). Hur mycket värmeenergi som genereras per tillförd elenergi. Ex 1 kWh el får man ut 4 kWh värmeenergi = COP 4. Ju högre COP-värde desto bättre verkningsgrad. Tänk på att mätningen i branschen görs vid förhållandevis hög utomhustemperatur och att en värmepump som har en bra verkningsgrad vid +7 grader kan ha sämre verkningsgrad än andra modeller vid minusgrader.

Trevlig tisdag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.