Den främsta anledningen att satsa på en ny värmeanläggning är att få ner husets energikostnad
Vad ska man då tänka på innan man köper en luftvärmepump? Energirådgivaren reder ut begreppen!
- Undersök vad du kan göra för att spara värme, te x byte av fönster eller en tilläggsisolering. (Efter en isolering kan du välja en mindre värmepump till en lägre kostnad).
- Köp kända märken, så som Mitsubishi, LG eller Panasonic. De är lättast att hitta reservdelar och servicetekniker till. Det finns ett stort utbud av luft/luftvärmepumpar på marknaden och alla är inte anpassade till svenska förhållanden.
- Analysera ditt hus innan du köper en luftvärmepump så att får rätt dimension och placering. Men även så du får en uppfattning om hur stor energibesparingen blir.
- Anlita en auktoriserad installatör. För att få maximal livslängd bör värmepumpen installeras av en auktoriserad installatör, detta gäller även för att du ska kunna åberopa garanti.
- Kontrollera vad som ingår vid en standardinstallation.
- Kontrollera ljudnivån både på utomhus- och inomhusdel. Ljudnivån kan variera mycket mellan olika modeller.
- Om du har en energiförbrukning per år som är större än 30 000 kWh kanske du alternativt ska fundera över berg- eller markvärmepump.
COP-Värde
En värmepumps verkningsgrad mäts i COP (Coefficient Of Performance). Hur mycket värmeenergi som genereras per tillförd elenergi. Ex 1 kWh el får man ut 4 kWh värmeenergi = COP 4. Ju högre COP-värde desto bättre verkningsgrad. Tänk på att mätningen i branschen görs vid förhållandevis hög utomhustemperatur och att en värmepump som har en bra verkningsgrad vid +7 grader kan ha sämre verkningsgrad än andra modeller vid minusgrader.
Trevlig tisdag!