0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Nya samarbeten kan ge extrema elpriser

Nya samarbeten kan ge extrema elpriser

Nya regler kan möjliggöra för extrema elpriser i Sverige, pga det nya projektet NWE

Inom en snar framtid kan elpristopparna bli extremt mycket högre än tidigare. Den nordiska elbörsen Nord Pool deltar i projektet NWE ”North-Western Europe day-ahead price coupling project”. Syftet är att föra Norden närmare visionen om en gemensam europeisk elmarknad. Projektet går ut på att låta elbörserna hantera all överföringskapacitet mellan börsområdena för att på ett optimalt sätt minimera prisskillnaderna områdena emellan.

Projektdeltagarna har enats om att införa ett gemensamt elpristak på 3 000 EUR/MWh och ett lägsta möjliga pris på – 500 EUR/MWh. Jämfört med tidigare ramar för Nord Pool innebär förändringen att taket höjs med 1 000 euro och att prisgolvet sänks med 300 euro. Summan av detta är att elpristopparna kan bli 50 procent högre än vad som tidigare var möjligt och vid överskottssituationer kan bli lägre elpriser än innan.

Elskling.se har ett exempel i Danmark på detta:
Den 7 juni, mellan klockan 09.00-11.00, slog elpriset i taket på 2 000 EUR/MWh. Priset för att tvätta och torktumla under de två timmarna hamnade på 88 kronor. Men det nya höjda elpristaket innebär att kostnaden för motsvarande tvätt skulle kunna ökar från 88 kronor till 132 kronor.

Om allt går som det ska kommer projektet att sjösättas den 26 november i år. Det betyder att förändringen av prisramarna måste vara implementerade senast detta datum. 

 

Nord Pool är den nordiska elbörs som startades 1996 av Sverige och Norge. Medlemsländer är numera även Danmark, Finland och Estland.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.