0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Värmepumpar test 2013 Mitsubishi, LG, Panasonic, Daikin, Toshiba, Fujitsu, Bosh

Värmepumpar test 2013 Mitsubishi, LG, Panasonic, Daikin, Toshiba, Fujitsu, Bosh

Har du funderat över vilken värmepump du skall köpa då har du kommit rätt. På Energirådgivaren inleder vi nu vår årliga genomgång av Värmepumpsmodellerna på marknaden. Varmt välkommen till värmepumpstestet 2013 där vi tittar närmare på modeller från Mitsubishi, LG, Panasonic, Daikin, Toshiba, Fujitsu, Bosch och eventuellt ett par till.

Vår utgångspunkt för årets genomgång har varit Prisjakt och de mest populära varumärkena och modellerna i kategorin luft/luft värmepumpar. Först ut i denna artikelserie är Mitsubishi värmepumpar.

Nyheter
Generellt kan man säga att tillverkarna fortsätter att utveckla nya modeller hela tiden och gamla traditionella tillverkare av Nordiska värmepumpar som Panasonic, Mitsubishi utmanas idag av t.ex. LG som med sin modell LG Nordic Prestige 09 just nu är en av de bästa värmepumpar som någonsin testats av SP på uppdrag av Energimyndigheten. Det viktigaste med LG Nordic Prestige 09 är att tillverkaren fokuserat på att leverera en värmepump som levererar så höga COP tal som möjligt vid minusgrader. Vi på Energirådgivaren menar att det är viktigt att värmepumpen levererar så bra som möjligt när det faktiskt är kallt ute. Av den anledningen så välkomnar vi också den nya standarden med SCOP (Seasonal COP) där flera mätpunkter vid olika temperaturer från plusgrader till minusgrader ingår i beräkningsmodellen för hur SCOP värdet räknas ut. Detta ger ett mer rättvisande värde för konsumenten och det gör att tillverkare som fokuserat på att bara få bra testvärden vid plusgrader får bekänna färg i SCOP modellen.

När det gäller utvecklingen av värmepumpar kan man säga att det är ett par huvudområden som hela tiden utvecklas:

* Ljudnivån på inomhusdelen och utomhusdelen
* Effektiviteten fortsätter sakta att gå upp
* Nordenanpassning i olika former (Värmekabel i utomhusdelen, korrosionsskydd, isolering av kompressor etc, underhållsvärme är några exempel på varför du skall säkerställa att du köper en Nordenanpassad och inte Sydeuropeisk modell).
* Design – Flera tillverkare börjar allt mer inse att Värmepumpens innedel kan bli betydligt snyggare.
* SMS styrning/kommunikation med värmepumpen för att du skall kunna justera temperatur, slå på och av din värmepump på distans.

I nästa inlägg sätter vi igång med genomgången av respektive varumärke. Först ut i serien är Mitsubishi Fh25 och Mitsubishi FH35.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.