0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Enklare för nya elproducenter

Enklare för nya elproducenter

Regeringen föreslår en ny modell som ska göra det mer rättvist att ansluta förnybar elproduktion till elnätet.

Svenska Kraftnät ska inledningsvis stå för de kostnader det innebär att försäkra elnätet för att kunna ta emot elproduktionen. I dag är det den aktör som vill bygga förnybar elproduktion som får stå för kostnaden.

Förslaget, som skickats på remiss, innebär att en så kallad förtida delning av anslutningskostnaden införs. I ett första steg kommer Svenska kraftnät stå för kostnaden för planerade anläggningar som inte anslutits och som sedan återbetalas i takt med att aktörer ansluter ny elproduktion. Regeringens ambition är att denna lösning längre fram ska kunna ersättas med en marknadslösning där staten inte behöver ta en ekonomisk risk. Elmarknadsinspektionen får därför i uppdrag att utreda hur en sådan långsiktig marknadslösning kan se ut, med ambitionen att en sådan ska finnas på plats från 2016.

Regeringens avsikt är att, efter avslutad remiss, kunna överlämna en proposition om förtida delning av nätförstärkningskostnader till riksdagen under våren 2014.

Säg farväl till din elräkning med Arctus Sunna
Med hjälp av solcellerna i systemet producerar du din egen el och omvandlar den själv till värme på vintern och kyla på sommaren. Är du intresserad av solceller, mer information hittar du på e-klok.se

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.