0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Var sjätte kund har onödigt dyr el

Var sjätte kund har onödigt dyr el

Många kunder har inte gjort ett aktivt val av elavtal och hamnar därför på ett så kallat anvisningsavtal.

Kunderna hamnar främst på de dyra avtalen i samband med att de flyttar och de stannar också onödigt länge på avtalsformen. Systemet med anvisningsavtal leder till oönskade effekter. Var sjätte kund har fortfarande ett anvisningsavtal. Ett anvisat avtal är i genomsnitt 30 procent dyrare än ett rörligt avtal. Det betyder att kunder har goda möjligheter att spara pengar på att byta elavtal. Även kunder med en låg förbrukning har pengar att tjäna. Det visar en kartläggning som Energimarknadsinspektionen (Ei) gjort.

Riksdagen beslöt förra året att förbjuda anvisningsavtal i dess nuvarande form. Sedan dess har ingenting hänt.

Utöver att göra ett aktivt val av elavtal kan du även göra andra val för att dra ner på din elförbrukning, som är bra både för miljön och plånboken. En årsmätning visar att i ett hushåll med en luftvärmepump, brukar energibesparingen i genomsnitt vara 5 000 kWh/år vilket motsvarar 25 procent av husens totala energianvändning. För en låg investering går det att spara mycket energi, vilket gör att återbetalningstiden är snabb, särskilt när elpriset är högt.

Titta över ditt elavtal!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.