0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Energirådgivarens tips

Energirådgivarens tips

Som vi så många gånger tidigare konstaterat kan du med en bra luftvärmepump spara både energi och pengar. Samt med rätt installation av din värmepump kan du halvera kostnaden för husets uppvärmning.

Det finns några saker du behöver tänka på!

Det viktigaste är att luftvärmepumpen är nordenanpassad och testad. Eller ännu bättre, redan från fabrik byggd för vårt nordiska klimat.

Välj ett etablerat varumärke. Det enklare att hitta reservdelar och auktoriserade installatörer.

Installation. Anlita en auktoriserad installatör. För att få maximal livslängd bör värmepumpen installeras och servas inom tre år av en auktoriserad installatör, detta gäller även för att du ska kunna åberopa garanti.

Rengöring av luftvärmepumpen är också viktig. Till inomhusdelen rekommenderar vi en Pumprent, som man enkelt sprayar på. Även utomhusdelen bör hållas ren från bland annat löv och snö. Ett värmepumpsskydd eller ett värmepumpstak samt droppskål är det optimala.

Optimalt förhållande för en luftvärmepump är en öppen planlösning. För att få bättre cirkulation på luften till exempel angränsande rum kan man montera en liten fläkt i innerväggen som hjälper värmen att cirkulera.

En riktigt bra luftvärmepump kostar runt 18 000-24 000 kronor inklusive installation och brukar fungera i åtminstone tio år med bibehållen värmeeffekt.

Med en energimätare kan du hålla koll på din energiförbrukning. Du kan se på öret eller kilowatten hur mycket el du gör av med. Du kan också få information om nuvarande förbrukning och jämföra dessa värden med historiska data i upp till 2 år.

Läs mer på di.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.