0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Partiklar i luften – del 1 grova partiklar

Partiklar i luften – del 1 grova partiklar

I det här inlägget tänkte vi berätta om grova partiklar som finns i luften, främst det som kommer från våra gator och vägar. Under vintern ansamlas det på gatorna en partikelmassa från olika källor, som dammar på våren då gatorna har torkat på grund av inverkan från både trafik och blåst. Denna hälsofara möter vi innan den säsongsbundna allergin börjar.

 

Det finns alltid partiklar i luften. Partiklarnas storlek, form och dess blandning varierar mycket. Största delen av partiklarna är så små att de inte syns men de har den största påverkan på vår hälsa. Vi blir konstant exponerade för partiklar i luften, det sker både inomhus och utomhus. Eftersom vi tillbringar cirka 90 % av tiden inomhus sker den största exponeringen där. Ett bra sätt att förbättra din inomhusluft är att investera i en luftrenare som är rekommenderad av Astma- och Allergiförbundet.

 

Människan märker lätt om det finns stora partiklar i luften, de smutsar ner och kan lätt ha effekt på vår trivsel. De stora partiklar som finns i luften kommer dels från gatudamm. Dessa halter av grova partiklar stiger markant i mars-april, då söndermald gatusand och asfaltsdamm från trafiken virvlar upp från gatorna till luften.


För mätning av partiklarnas storlek används enheten mikrometer (µm) eller en tusendels millimeter. 

Tobaksrök – 0,1 µm
Trafik och energiproduktion – 1 µm
Gatudamm – 10 µm
Pollen – 20 µm
Hårstrå – 60 µm
Partiklarnas storlek i förhållande till diametern av ett hårstrå.

 

Partikelhalten kan minskas

Kommunen kan underlätta det vårliga dammproblemet genom att t.ex. vid sandning på vintern använda siktat och tvättat grus. Effektivisera sopningen av gatorna på våren, genom att binda dammet med saltlösning samt använda sopmaskiner som suger upp sanden och dammet.
Som privatperson är tipset att rengöra gården och uppfarten innan kommunen genomför sin gatustädning. Det lönar sig alltid att använda vatten för att binda dammet och förhindra att det sprids.

Partiklarna är skadliga

Stora partiklar som t.ex. finns i gatudamm, stannar i de övre andningsvägarna och avlägsnas relativt snabbt då man hostar och nyser. Det skapar otrevliga symptomer som snuva, hosta samt klåda och sveda i hals och ögon.

 

Information från Partiklar i luften hsy.fi 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.