0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Fakta om luftfuktighet

Fakta om luftfuktighet

Luftfuktighet är måttet på mängden eller andelen vattenånga som finns i luften.

Hög luftfuktighet kan orsaka problem

För hög luftfuktighet drabbar ofta utrymmen med dålig ventilation. Fukt som kondenseras på ytor kan alstra mögel eller svampar som märks som fläckar eller dålig lukt. För mycket fukt kan också göra att metall rostar.
Luftens fuktighet anges i procent, i Sverige kan luftfuktigheten stiga till 90 procent under stora delar av året. Redan vid 60 procent rostar stål och vid 70 procent finns det risk för mögel och svampangrepp. En tumregel är att 50 procent är bra för de flesta material och människor.

Tecken på fukt
Har du imma på fönstren eller fuktfläckar på källarväggen, kan det vara tecken på för hög luftfuktighet. Även i andra utrymmen som tex tvättstugor, sommarstugor och garage kan en luftavfuktare vara till stor nytta.

För dig som bytt till nytt värmesystem
När du byter från oljepannan till ett annat värmesystem finns risk att luftfuktigheten i källaren ökar. Spillvärmen från oljepannan torkade tidigare luften. Med en avfuktare förebygger du ett eventuella problem med dålig lukt, mögel eller röta i det gamla pannrummet.

Avfukta sommarstugan
Under vintern kan du sänka värmen några grader i sommarstugan och istället avfukta luften, på så sätt minskar du uppvärmningskostnaden. Välj en modell som fungerar bra vid låga temperaturer.

Avfuktare i tvättstugan
Att använda sig av en avfuktare i tvättstugan är ett bra sätt att torka tvätten.

Luftfuktare motverkar torr inomhusluft
En luftfuktare ger dig en bättre inomhusmiljö, eftersom vi spenderar största delen av vår tid inomhus är inomhusluften viktig del för vår hälsa. Det är viktigt att luften inte blir för torr. Problemet uppstår när det är stor skillnad mellan inomhus- och utomhusluften, detta sker framför allt under vinterhalvåret.

Den torra inomhusluften kan orsakar torra slemhinnor med ökad förkylningsrisk, det kan även förvärra astma och ge torr hud. Andra mer vardagliga symptom som torr luft kan skapa är trötthet och huvudvärk. För vårt hem kan torr luft orsaka sprickor i trämöbler och parkettgolv.

Relaterade produkter på e-klok.se
Coway 1010DH luftrenare och luftfuktare
Arctus Avfuktare Fenja 10 och Fenja 20

Informationssida om luftbefuktare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.