0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Partiklar i luften – del 2 finpartiklar

Partiklar i luften – del 2 finpartiklar

Det svävar alltid partiklar i luften. Partiklarnas storlek, form och sammansättning varierar märkbart. Största delen av partiklarna är så små, att de inte syns för blotta ögat. För mätning av partiklarnas storlek används enheten mikrometer (µm) eller en tusendels millimeter.

 

PARTIKLARNA INDELAS OFTA I FYRA STORLEKSKLASSER:
Stora partiklar är över 10 µm
Grova kallas de inandningsbara partiklar, storlek 2,5–10 µm
Finpartiklar de har en diameter under 2,5 µm
Ultrafina partiklar är mindre än 0,1 µm i diameter

De fina partiklarna, som är svåra att lägga märke till, har större inverkan på hälsan än de stora.
Den största källan för finpartiklar kommer från trafikens avgasutsläpp. Men även från energiproduktionen, industrin och uppvärmning med ved. De partiklar, som frigörs vid vedeldning i liten skala kan vara av stor betydelse för den lokala luftkvaliteten.
Det finns även långväga partiklar som innehåller bland annat föreningar som härstammar från våra grannländers energiproduktion och trafik.
De finpartiklar som härstammar från trafiken och annan förbränning anses vara de allra farligaste för hälsan. Det behövs fortfarande vidare forskning för att man bättre skall kunna identifiera de utsläppskällor som orsakar skador och partikelegenskaperna.

 

Våren är alltid en problematisk tid
Årstiden har inte lika stor inverkan på halterna när det gäller finpartiklar. Men kombinationen av pollentider, gatudamm och de partiklar som alltid finns i luften från energiproduktionen, industrin samt från våra bilars motorer, däck och bromsar. Så är luften alltid som värst på våren.

 

Partikelhalterna kan minskas
Utsläppen kan och måste begränsas bland annat med hjälp av olika slag av reningsteknik. På trafikutsläppen kan man också hjälpa med t.ex. fungerande kollektivtrafik. Som privatperson kan du undvika onödig bilåkning och använda dig mer av gång- och cykeltrafik. Det är bra för miljön, plånboken och din hälsa. Här finns det mycket att vinna.
Mindre konsumtion av el och annan energi att en viktig del, bli energismart.
Rök som kommer från våra öppna spisar, bastukaminer och andra eldstäder, kan minskas genom att använda endast torr och ren ved, samt regelbundet låta sota eldstaden. Mer tips finns läs – Röksignaler

 

Partiklarna är skadliga
Befolkningsgrupper som är känsliga för finpartiklar är astmatiker i alla åldrar, äldre personer med kranskärlssjukdomar. (Eftersom ultrafina partiklar kan gå från lungblåsorna till blodomloppet). Samt personer med KOL samt barn. De hälsorisker som luftföroreningarna förorsakar handlar om exponeringen och den sker både inomhus och utomhus. På individuella plan kan exponering kontrolleras i viss mån, titta på hur arbets- och boendemiljö ser ut.

 

Luftrenare

För hemmet tipsar vi om de luftrenare som är rekommenderade Astma- och Allergiförbundet.

Luftrenare Coway 1008CH
Luftrenare Coway 1008DH
Luftrenare Coway 1009CH

För kontoret och arbetsplatsen tipsar vi om
Luftrenare Coway 3008FH som renare över 200 m2.

 

Partiklar i luften – del 1 grova partiklar

Partiklar i luften

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.