0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Smutsig luft skadar gravida och barn

Smutsig luft skadar gravida och barn

Även luftföroreningar inom tillåtna värden påverkar gravida kvinnors och deras barns hälsa. Kvinnor i områden med smutsig luft löper 70 procent större risk för graviditetsdiabetes än kvinnor i områden med bra luft.(TT)

Luftföroreningar, även inom tillåtna gränser, påverkar hälsan hos gravida kvinnor och deras barn. Blivande mammor i områden med dålig luft löper 70 procent större risk för graviditetsdiabetes än kvinnor i områden med bra luft, visar forskaren Ebba Malmqvist på Lunds universitet i en färsk avhandling.

Hennes studier bygger på registerdata med kvinnor som fött barn i Skåne mellan 1999 och 2005 – inalles 81 000 födslar.

Det starkaste sammanhanget mellan smutsig luft och vissa sjukdomstillstånd gäller just graviditetsdiabetes. Men det finns också samband mellan luftföroreningar och både havandeskapsförgiftning och typ 1-diabetes hos barnen.

I Skåne är luften mest förorenad i de större städerna, hårt trafikbelastade vägar och hamnarna. Resultaten i avhandlingen pekar enligt Ebba Malmqvist på att politiker och myndigheter bör överväga lägre normer för föroreningar.

Av: TT

Coway luftrenare med extra låg energiförbrukning, bättre och fler filter samt innovativa funktioner. Dessa luftrenare är rekommenderade av Astma- och Allergiförbundet, Coway 1008CH, Coway 1008DH och Coway 1009CH.

Dessa är toppenprodukter som alla borde ha i hemmet, allergiker eller inte!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.