0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

ROT-avdrag

ROT-avdrag

Vad är det som gäller för att kunna nyttja ROT-avdrag. Du kan få ROT-avdrag för halva arbetskostnaden men inte för material- och resekostnader i samband med arbetet.

 

När kan jag använda ROT-avdrag

Reparation och underhåll men även ombyggnad och tillbyggnad räknas som rotarbeten och ger rätt till rotavdrag, om det utförs i eller i nära anslutning till en bostad som du äger och som du bor i. Bostaden kan också vara en fritidsbostad, eller en bostad som du äger men som dina föräldrar bor i.

 

ROT-avdrag gäller inte

Du får inte ROT-avdrag för att bygga ett helt nytt hus och inte heller för om- och tillbyggnad av nybyggda hus. Med nybyggt hus avses ett hus som är befriat från fastighetsavgift, det vill säga de fem första åren.

 

Rotavdragets storlek

Skattereduktion för ROT-arbeten är halva arbetskostnaden men sammanlagt högst 50 000 kronor per person och år.

 

Vem söker ROT-avdraget

Det är utföraren, till exempel installatören som du anlitat, som ansöker om ditt preliminära ROT-avdrag och begär utbetalning från Skatteverket. Din slutliga skattereduktion fastställs i samband med att din inkomstdeklaration godkänns. Utföraren behöver personnummer på fastighetsägaren samt fastighetsbeteckningen.

 

Intyg för utnyttjat ROT-avdrag

Skatteverket erbjuder en e-tjänst där du som köpare kan se hur mycket preliminär ROT-avdrag du har utnyttjat under innevarande år. Det krävs att du har en e-legitimation för att du ska kunna använda e-tjänsten.

 

ROT-avdrag för installation av luftvärmepump

Montering av luftvärmepump ger rätt till skattereduktion. Service av luftvärmepump ger dock inte rätt till skattereduktion.

 

Exempel på ROT-arbeten

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.