0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Energismart!

Energismart!

För många småhusägare är energibesparingar något som bör vara viktigt. Hur kan jag få mitt 70-talshus med direktverkande el att bli mer energisnålt, det är frågan många ställer sig.

Kanske att man tillsammans skapar en hobby där jakten på energitjuvar blir något roligt och stimulerande, precis som *E-Prizevinnaren Susanne Dahlström och hennes man Bo Dahlström. De har sedan de flyttade in i sin villa 1996 lyckats sänka den årliga elförbrukningen från 22 000 till drygt 10 000 kilowattimmar.

Det första familjen gjorde var att tilläggsisolera vinden och installera en luftvärmepump, det skapar direkt en minskad kostnad för uppvärmning. Under åren har de rustat rum för rum, med energisnåla element, vitvaror och belysning. Den största investeringen var bytet av samtliga fönster samt ytterdörr. Dessa inveseteringar är bra både som energibesparingsåtgärd, men även för ett bättre inomhusklimat.

För gratis varmvatten finns även en solfångare på familjens hustak som försörjer hushållet med varmvatten under sommarhalvåret.

Fakta om energiprojektet:

Villan: 1,5 plan, boyta 141 kvm, byggd 1976, Norrköping.
Värmekällor: Direktverkande el, luft/luftvärmepump, vakuumrörsolfångare.
Energiinvesteringar: Tilläggsisolering av vind. Nya elraditatorer, fönster och dörrar. Ny varmvattenberedare med solslinga. Värmespridning med fläktar. Energisnåla vitvaror och belysning. Snålspolande dusch/toa.
Årlig energianvändning: ca 10 000 kWh.

 

Var ska jag börja!?

Det finns många åtgärden som skulle kunna förbättra din elförbrukning, precis som exemplet ovan med familjen Dahlström. Vad gör du för minska din förbrukning av kilowattimmar? Börja med att köpa en energimätare The OWL och skaffa dig en bättre uppfattning om hur din förbrukning ser ut!

Trevlig tisdag!

*E-Prize – Sveriges energismartaste person

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.