0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Energipolitiska läget i Europa

Energipolitiska läget i Europa

Nyligen släppte Capgemini* sin 16.e årliga energirapport. Där konstateras det att åtgärderna som Europakommissionen har infört när det gäller att säkra energiförsörjningen i regionen är otillräckliga.

De punkter som nämns som väldigt oroande är:
– Regleringen av energimarknaden som syftar till att sänka växthuseffekten är för långsiktig.
– De osäkra europeiska gastillgångarna.
– Omställningen till förnybar energi kräver stora investeringar.

Även om Europakommissionen kommer med modifikationer till den gällande regleringen av växthusgaser så har även dessa varit väldigt långsiktiga. Behovet av nya och mer drastiska regler växer och det ligger på Europakommissionens bord att stävja marknaden ännu mer. Tyvärr så kräver en hårdare reglering ett större behov av investeringar.

När det gäller osäkerheten kring Europas gastillgångar så spelar Ryssland och Ukraina en stor roll. För de som inte minns så fick den politiska diskussionen om energisäkerhet en nystart i slutet av år 2004. Detta var en följd av den orangea revolutionen i Ukraina som bröt ut i samband med de ukrainska presidentvalen. Valet stod mellan Viktor Janukovytj och Viktor Jusjtjenko. Efter att Janukovytj vunnit valet väcktes frågor om valfusk och valet ogiltigförklarades. I omvalet vann Jusjtjenko och blev president.

Den nytillsatta regeringen blev satt på prov nästan omgående när Ryssland anklagade Ukraina för att stjäla en del av gasen som transporterades i pipelines genom Ukraina till Europa. Efter förnekanden och medgivanden nådde dispyten sin topp när Ryssland bestämde sig för att stoppa all gas som transporterades genom Ukrainskt territorium.

Detta var det första av totalt tre gas-stopp som beordrats av Ryssland inom de senaste 8 åren. Den politiska diskussionen kring denna osäkerhet lär fortsätta då hela 30% av gasen som används i Europa kommer från Ryssland och hälften av de går via Ukraina. Relationen mellan Ryssland och Ukraina är även idag tuff och pressen på de europeiska ledarna är stor. Förslag och rekommendationer som skulle förbättra åtkomstsäkerheten av gas finns, men samtliga är kostsamma både på grund av opinion och av ekonomi.

Vindkraftverk och solenergi i all ära. Men varifrån ska investeringspengarna komma? I Tyskland har priset på el ökat med 57%  mellan 2006 och 2013. Numera betalar den tyska befolkningen dubbelt så mycket som den franska på grund av nybyggnationer i form av sol- och vindenergi och utbyggnationer av elnät. Vi förstår att det kostar på att förnya, men hur mycket får det kosta? Det är trots allt befolkningen som betalar.

 

* European Energy Market Observatory en del av Capgemini 

Europeiska Monitoring Centre för energimarknader är en kartläggning som Capgemini genomför årligen och syftar till att spåra nyckelmarknadsindikatorer för el och gas, övervaka balansen mellan utbud och efterfrågan, för att mäta framsteg i etableringen av en öppen och konkurrenskraftig marknad i EU:s 28 länder, Norge och Schweiz, såväl som utvecklingen av målen för EU:s klimat- och energipaket. Årets rapport, den 16:e upplagan, baseras främst på offentliga datakällor kombinerat med Capgeminis metodologi och kunskap samt på data från helåret 2013 och vintern 2013/2014. Specifik expertkunskap om den finansiella situationen för energislag och prestationen i den här sektorn, den europeiska energipolitiken och kundrörligheten produceras av Natixis forskningsgrupp, CMS Bureau Francis Lefebvre och Vaasa ETT.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.