0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Solceller

Solceller

Nu har regeringen beslutat att skjuta till mer bidragspengar till installation av solceller. 400 miljoner kronor extra till solel ska fördelas på de närmaste fyra åren.

2009 infördes ett statligt stöd för att installera solceller. Idag kan man få bidrag upp till 35 procent av kostnaden, eller som mest 1,2 miljoner kronor. Intresset för stödet har varit mycket stort, med det följer en oro att de avsatta pengarna tar slut. Exempelvis såg jag att stödet till solcellssatsningar har räckt till 12 av 212 sökande i Stockholm. Det finns ett stort behovet av förnybar energi! Förslaget från regeringen blir att det ska utökas med 100 miljoner kronor per år de närmaste fyra åren. Så här motiverar regeringen beslutet: “Solceller är en förnybar energiteknik som är gynnsam i ett klimatperspektiv, men som ännu inte är kommersiellt konkurrenskraftig. Det är fortsatt angeläget att utvecklingen av solkraft stimuleras”.

Förslaget innebär 240 miljoner per år under 2015 och 2016 och 100 miljoner kronor per år, för åren 2017 och 2018.

I regeringens budget föreslås även en skatterabatt för mikroproducenter av förnybar el. Förslaget innebär att man får dra av 60 öre på skatten för varje kilowattimme som matas in på det allmänna elnätet från exempelvis solceller.

Med detta förslag hoppas vi på en solrevolution på hustaken, precis som Naturskyddsföreningen skriver. Här kommer tre viktiga punkter för utökat solcellsanvändning:

  • Bättre stöd till solel
  • Betalt för överskottsel
  • Möjlighet för bostadsrättsägare till solceller

Ikea ska börja sälja solpaneler i Nederländerna, efter försöken i Storbritannien har de nu beslutat att ta det vidare till Holland. Ikea har även flaggat för ytterligare lanseringar i fler länder. Snart kanske det blir lika vanligt att montera upp solceller som att skruva upp en Billy bokhylla!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.