0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Att vintern kommer råder inget tvivel om!

Att vintern kommer råder inget tvivel om!

Med korta och kalla dagar så är det många som överväger att lämna Norden för att istället hitta värme och solljus i fjärran länder. Även om snön låter vänta på sig här i Mälardalen så har isskrapan använts och påslakanen har stoppats med duntäcken. Att vintern kommer råder inget tvivel om, även om det kan vara svårt att se den genom täcket av dimma som legat och sänkt medelhastigheten på E18.

Trots att jordens globala medeltemperatur förra vintern var bland de högsta någonsin så var det samtidigt väldigt kallt över Sverige. Efter två kalla vintrar så kanske det är dags för en varm? Eller är det den tredje som blir kallast? Din eller min gissning lär inte påverka hur vintern blir i år, SMHI säger att ”för Sveriges del finns ingen tillförlitlighet i så långa prognoser”.  Lyssnar man på vad bondepraktikan har att säga så ska vädret på Jakobs namnsdag påvisa huruvida vintern blir kall eller varm. Så om ni kommer ihåg att det var fint väder den 25 juli så säger bondepraktikan att det blir kallt i vinter.

 

Hur som helst så kommer vintern och här kommer våra tips på hur du spar på värme och energikostnader:

* Täta huset. Gamla och torra fönsterlister är som bekant en stor energitjuv.

* Att önska sig en bilvärmare i julklapp är en idé, en ännu bättre idé är att införskaffa en redan nu.

* Öppna och stäng ytterdörren fort så kalluften inte sprider sig så långt in i huset.

* Om det behövs så se till att vädra kort och intensivt. Stäng av värmen under tiden och slå på den en halvtimme efter du är klar så spar du mer energi.

* Klart det kan vara mysigt att speja ut genom fönstret, men när du sover så kom ihåg att dra ned persiennerna även om det är mörkt ute. På så vis har du skapat ett fönster som är likvärdigt ett modernt energiglas.

* Kalla golv är inge vidare trevligt, men ett par snygga tofflor är betydligt billigare än golvvärme.

* Lågenergilamporna har nog hittat hem till de flesta hushåll, men vill man ta det ett steg längre så finns ju numera även LED-lampor.

* Tänd ljus. Lampor och julgransbelysning i all ära, men doften av stearin hör vintern till. För vår och även er skull se dock till att komma ihåg att släcka ljusen efter er och att brandvarnaren fungerar som den ska.

Vidare önskar vi er en mysig och energisnål resa genom vintern.

 

P.S. om jag kommer ihåg rätt så var det strålande sol den 25e juli…  Men vi kan även invänta Nikolausdagen (den 6/12). Denna dags väder plägar utvisa hela december månadens väderlek 

smhi.se/forskning

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.