0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Inomhusklimat

Inomhusklimat

Vi människor tillbringar en stor del av våra liv inomhus. Inomhusmiljön har därför stor betydelse för människors hälsa. Det finns till exempel betydligt högre halter av många kemiska ämnen inomhus än utomhus.

Folkhälsomyndigheten skriver att 18 procent av den vuxna befolkningen uppger själva att de har ett eller flera symtom som de relaterar till inomhusmiljön i bostaden, skolan eller arbetet. Det kan röra sig om slemhinne- och luftvägssymtom, astma, hudsymtom, trötthet och huvudvärk. Men även mycket allvarliga hälsoeffekter som cancer till följd av radon. Med en radonmätare tar du enklast reda på om du har problem med radon eller inte.

Nya energisnåla hus är bra för miljön, men innebär ofta att ventilationen försämras. I ett ventilerat rum ska hälften av luften bytas ut i timmen, enligt Socialstyrelsen. Men nästan fyra femtedelar av alla småhus och hälften flerbostadshusen lever inte upp till kraven. Sedan 1950-talet är den genomgående trenden försämrad luftomsättning i takt med att husen blivit energisnålare.

Att investera i en luftrenare som är rekommenderad av Astma- och Allergiförbundet kan vara ett sätt att motverka problem med dålig luft. Som pollenallergiker skapar du enkel en frizon i hemmet med en luftrenare, det blir en del i att klara pollensäsongen.

Vårt behov av bra ventilation större än någonsin, komplettera god ventilation med en luftrenare för en mer hälsosam miljö i hemmet.

Har du problem i din bostad med fukt, mögel, dålig luft, låg eller hög temperatur eller annat som påverkar din hälsa negativt ska du åtgärda problemet omedelbart!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.