0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Pollensäsong snart hela året

Pollensäsong snart hela året

POLLEN/TT De allt mildare vintrarna gör att pollensäsongen snart kan pågå i princip hela året. Första rapporterna om hasselblom kom redan i början av december. Samtidigt är nykomlingen malörtsambrosia på väg att få fäste i Sverige, med en blomning som varar ända fram till första frosten.

Pollenlaboratoriet i Göteborg har svårt att hänga med i klimatförändringarna. Årets mätningar startade i Malmö den första februari, men redan ett par veckor tidigare ringde folk upp och klagade över hasselpollen.

Samtidigt som mildvädret tidigarelägger säsongsstarten, så har allergiskräcken malörtambrosia börjat få fäste i landet. Den är känd för att orsaka stora problem hos allergiker där den drar fram, och ska dessutom trigga igång allergi hos personer som tidigare varit utan besvär.

– Det är ett ogräs från Nordamerika som vi fått in med fågelfrö. Den börjar inte blomma förrän i slutet av augusti och slutar när första frosten kommer. Och om frosten är sen så närmar den sig hasselblomningen allt mer, säger Åslög Dahl, ansvarig för pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet.

En god nyhet är i alla fall att det troligen inte blir lika kraftigt med björkpollen i år som förra året.

 

Luftrenare rekommenderad av Astma- och Allergiförbundet

 

Är du intresserad av en luftrenare?

luftrenare.se är en informationssida om olika typer av luftrenare, det finns ett stort utbud på marknaden av modeller, varumärken, HEPA-filter rening, jonisering osv. Det första man ska fastställa är behovet – vad ska man rena luften ifrån? Är det damm, virus, bakterier, kvalster, pollen, mögel eller dålig lukt? Ofta är det flera av dessa ämnen som behöver renas från inomhusluften.