0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Pollenallergi – skapa dig en frizon!

Pollenallergi – skapa dig en frizon!

Högsäsongen är här för en allergiframkallande blomning. Vad kan göras för att få en pollenfri inomhusmiljö?

För många är våren och sommaren en jobbig period av nysningar, kliande ögon och trötthet. Ungefär var femte svensk reagerar på pollen. Björkpollen är den största källan till besvär. Till och med inomhus kan luften bli riktigt besvärlig därför är det viktigt att skapa en frizon, en plats för återhämtning.

 

Pollen i inomhusluften

Inomhusluften förorenas av partiklar som vi själva drar med oss in, och under vår och sommar fylls hemmet med olika typer av pollen. Det samlas framför allt i textilier och möbler och när vi rör oss i hemmet virvlar det upp och irriterar luftrör, ögon och slemhinnor. Det är nästan omöjligt att få bort allt pollen inomhus, men hemma kan du försöka skapa en pollenfri zon för att minimera allergisymtomen.

 

Tips mot pollen inomhus

  • Sovrummet är extra viktigt för att må bra, eftersom det är där du vilar och återhämtar dig. Städa noga, använd dammsugare med HEPA-filter. Byt lakan ofta och se till att du är så ren som möjligt när du ska sova.
  • Placera en luftrenare i sovrummet, för att skapa en frizon så ger du din kropp möjlighet att återhämta sig extra bra under natten.
  • Håll sovrumsdörren stängd under dagen så att det pollen som flyger runt i resten av lägenheten eller huset, inte kommer in i sovrummet.
  • Tänk på att pälsdjur ofta bär med sig stora mängder pollen i pälsen.
  • Stäng alla vädringsluckor.
  • Se över ventilationen i fastigheten.

 

Här kommer en kort sammanfattning från pollenrapporten.se 21 april 2015

Nu väntas höga halter av björkpollen i nästan hela Götaland och Svealand. Även på Öland och Gotland råder stor risk för höga halter mestadels på grund av björkpollen som transporteras med vinden från björkblomning i närliggande områden. Förhöjd risk råder i ett stråk från södra Norrlands kustland ner mot nordvästra Götaland.

Sälg och olika videarter blommar i stora delar av landet.

I norra och mellersta Norrlands inland där al fortfarande blommar bedöms risken för höga alpollenhalter.

 

Köpa luftrenare

e-klok.se hittar du många olika typer av luftrenare. Det första du ska tänka på i ditt val av luftrenare är vilka som är rekommenderad av Astma- och Allergiförbundet. På e-klok.se finns fem modeller som är rekommenderade Coway AP-1009CH, Coway AP-1008CH, Coway AP-1008DH, Electrolux EAP300 och Electrolux EAP450

Här hittar du alla luftrenare på www.e-klok.se!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.