0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Förnyelsebar el skulle räcka till hela Norden

Förnyelsebar el skulle räcka till hela Norden

Förnyelsebar el skulle räcka till hela Norden

Tidskriften Nature Energy publicerade i slutet av 2016 en studie från Uppsala universitet som visar att de nordiska länderna skulle klara sig enbart på förnybar energi.

Studien visar att det handlar om att hitta en bra mix av energikällor samt förbättrad distribution och lagringsmöjligheter. Idag sker elproduktion i realtid, energi som behövs just nu, måste produceras just nu. Om en del av energibehovet ska tillgodoses med naturresurser ställer det stora krav på flexibel lagring.

– Med uteslutande vind-, sol-, vatten- våg- och tidvattenkraft blir vi mer beroende av naturen och väderförhållandena. Om det blir vindstilla ett par veckor, ger inte vind- och vågkraft den energieffekt som behövs. Det system som finns idag är framförallt uppbyggt för att hantera variationen i elproduktionen under en dag, eller under en hel säsong, säger Jon Olauson, forskare på institutionen för teknikvetenskaper vid Uppsala universitet.

Studien har dock inte tagit hänsyn till problemet att distribuera förnybar el över hela Norden. I Sverige sker den förnybara energiproduktionen huvudsakligen i norr och störst konsumtionen sker i söder. Nästa steg för forskarna från Uppsala universitet är att se var flaskhalsarna finns, genom att bygga upp modeller av hela kraftsystem.

Många är frågande när det gäller att helt eller delvis ta bort kärnkraft och fossila bränslen, eftersom det kan bli så stora variationer i hur mycket el som kan produceras. Men studien ger hopp om att problemet inte behöver vara så stort, det handlar bara om att hitta en bra mix av energikällor.

Nature Energy 1, 7 november 2016 ”Net load variability in Nordic countries with a highly or fully renewable power system

Källa: uu.se 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.