0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Oslo – tillfälligt diesel förbud

Oslo – tillfälligt diesel förbud

Oslo - tillfälligt diesel förbud

Idag införs ett tillfälligt förbud att köra dieselbilar på kommunala gator i Norges huvudstad Oslo. Det tillfälliga förbudet är en omedelbar åtgärd som kan användas vissa dagar när det är akuta och hälsofarliga luftföroreningar.

Förbudet av dieseldriva fordon kommer att gälla när det är eller förväntas vara hög luftförorening på grund av avgaserna som täcker över större delar av staden och beräknas vara under två dagar eller mer. Prislappen för ett intrång kostar 1500 norska kronor.

Varför införa ett diesel förbud?

Orsaken till detta förbud är att under vissa dagar på vintern är föroreningarna från avgaser i Oslo hög. Myndigheten vill nu bidra till att underlätta för barn med astma eller luftrörskatarr, samt vuxna med svår hjärt-, kärl- eller luftvägssjukdomar.

Syftet med detta beslut är att förbättra luftkvaliteten och minska utsläppen. Långsiktigt har det negativa konsekvenser för allas hälsa.

Förbudet riktar sig mot dieselbilar för att de har högsta utsläppen av NO2. Myndigheten vill uppmuntra till att köra till att köra mer miljövänligt.

Dieselförbud i Sverige?

Ännu är ett liknande förbud inte på tal för oss i Sverige, så länge som värdena av skadliga partiklar och ämnen i luften inte överstiger gränsvärdena.

Det är av allra största vikt att vi måste skapa oss mer hälsosamma och miljövänliga transporter.

Källa: dn.se och oslo.kommune.no – Foto: Pontus Lundahl/TT

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.