0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Avfrostning luftvärmepump

Avfrostning luftvärmepump

Vinter avfrostning luftvärmepump

Luftvärmepumpar avfrostar sig själva för att undvika isbildning. Då kan det upplevas som att det blir kallt inomhus. När utomhustemperaturen sjunker under sju grader kan det bildas is på luftvärmepumpens utedel och temperaturen på luftvärmepumpens köldmedium sjunker.

Vad sker vid avfrostning av luftvärmepump?

Vid avfrostning pausar luftvärmepumpen sitt arbete med uppvärmning. Istället kör maskinen omvänt och tar överskottsvärmen för att blåsa den ut ur värmepumpen. Det frostar av och tinar upp luftvärmepumpens utedel. Under avfrostning pausar innerdelens fläktar så att kall luft inte ska spridas.

Varför det kan upplevas som kallt inomhus när avfrostning sker, är på grund av att det varma luftflödet stannar av och den satta inomhustemperaturen cirkulerar runt. Utomhustemperaturen, fönster och tätningen i huset påverkar hur pass bra värmen bevaras. Det är inte ovanligt att inomhustemperaturen sjunker någon grad under avfrostning.

Tänk på att en luftvärmepump är gjord för att vara ett komplement till en primär värmekälla. Då kommer en avfrostning inte upplevas på samma sätt och värmepumpen behöver inte arbeta lika hårt.

Hur lång tid tar avfrostning?

Avfrostningen tar ungefär 15 minuter och när avfrostningen är klar startar värmepumpen automatiskt igen. Ibland låter luftvärmepumpen lite konstigt efter en avfrostning, det är helt normalt.

Det kan bildas mycket vatten vid avfrostning!

Vid fuktigt väder kan det bildas över 20 liter vatten per dygn. Därför är det viktigt att smältvattnet leds bort. Kontrollera utedelen regelbundet för att undvika att isvallar bildas. Det finns möjlighet att montera en droppskål med värmeslinga under värmepumpen för bra avrinning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.