0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Ny svensk grön teknik

Ny svensk grön teknik

Ny svensk grön teknik

I havet utanför Skottland blir ny svensk grön teknik verklighet tack vare gynnsamma strömmar, vågor och vindar. 

Vid skotska höglandets norra kust ligger staden Dounreay, i havet utanför staden planeras för en innovativ svensk grön energiproduktion. Företaget heter Hexicon och grundades 2009 i Öregrund och designar halvsänkbara plattformar för vindkraft till havs. Fördelen med dessa flytande plattformar är att de kan vrida sig efter vinden och dra större nytta av vindkraften än mer traditionell vindkraft.

Anledningen till att projektet utförs i Skottland är att väderförhållandena är extremt tuffa ute till havs. Samt att i Storbritannien har de ett mer generöst elcertifikatsystem. Svenska företaget Hexicon har givits ett stort bidrag för att kunna fortsätta utvecklingen med detta projekt och är en del av ett större projekt som heter Dounreay Trì.

I Storbritannien använder de ett system med auktioner för elcertifikat. Förnybar energiproduktion lämnar anbud i en auktion som kan omvandlas för att hjälpa projekt med oprövad teknik, detta ger företag en god grundfinansering i nya projekt.

System med elcertifikat finns även i Sverige, de är gjorda för att gynna produktion av förnybar energi. Investeringen blir dock mer osäker eftersom elproducenterna får ett elcertifikat för varje megawattimme el som produceras, med låga generella elpriser och hög produktion går tyvärr inte projekten ihop.

Under 2017 ska Hexicon tillsammans med två andra svenska företag pröva sina nya energitekniker i de brittiska vattnen.

Källa. hexicon.eu och nyteknik.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.