0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Ta hand om din luftvärmepump

Ta hand om din luftvärmepump

Ta hand om din luftvärmepump

För att din luftvärmepump ska fungera optimalt och leverera högsta tänkbara kapacitet behövs regelbunden skötsel. 

Idag finns en mängd olika varumärken och modeller av luftvärmepumpar. Det är en bra investering i hushåll med direktverkande el, men även i fritidshus, garage och uterum. För att en luftvärmepump ska fungera optimalt behövs det kontinuerlig underhåll och service.

I de flesta fall där luftvärmepumpen fungerar dåligt är det på grund av bristande underhåll. Idag är vi medvetna om skötselbehoven, det informeras både av tillverkare samt vid försäljning. Ofta finns det servicekrav för att garantin ska gälla.

Redan efter två år tappar luftvärmepumpen en del av sin kapacitet, utan underhåll. Förutom det täpps inomhusdelens luftfilter och lameller igen av smuts och damm. Har det dessutom bildats mikroorganismer i inomhusdelen kan det spridas i inomhusluften, vilket skapar en ohälsosam inomhusmiljö.

Under vinterhalvåret när luftvärmepumpen går i värmeläge är det viktigt att dammsuga luftfiltret regelbundet, men ibland behövs det även en större rengöring av inomhusdelen. Det fina dammet som smiter igenom filtren bränns fast ihop med fett från till exempel matlagning och fastnar på lamellerna bakom filtren.

För det behövs en rengöringsspray, på e-klok.se finns rengöringssprayen Pumprent. Här kan du läsa mer om den produkten!

Behöver du en mer omfattande rengöring, boka en service som utförs av en tekniker. En service kostar runt 2000 kronor. Det är en bra insats för att luftvärmepumpen ska fungera optimalt och öka luftvärmepumpens livslängd.

Service av luftvärmepumpar hittar du här.

Så här rengör du innerdelen på din luftvärmepump med Pumprent:

1. Koppla från strömmen och lyft av skyddskåpan från inomhusdelen.
2. Ta bort dammfiltren och dammsug dem noggrant.
3. Spraya Pumprent på luftvärmepumpens lameller som sitter bakom filtren.
4. Låt verka i cirka 15 minuter.
5. Sätt i filtren och slå på luftvärmepumpen. Låt värmepumpen gå med lågt fläktvarv under ca 1 timme så att den torkar ut ordentligt.

Så här rengör du utedelen på din luftvärmepump:

1. Koppla från strömmen till din luftvärmepump.
2. Ta bort löv och annat som har hamnat på utedelen.
3. Torka av plast- och plåtdelarna med en fuktig trasa. Kolla att det är rent under utedelen och att dräneringshålen är fria, för att kondensvattnet ska kunna rinna bort. Var försiktig med lamellerna på utedelens baksida.
4. Kontrollera att inget har fastnat inuti utedelen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.