0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Behövs nya radonkrav för villaägare?

Behövs nya radonkrav för villaägare?

Behövs nya radonkrav för villaägare?

Partille kommun tycker att det går för långsamt med att mäta och åtgärda för höga halter av radon, därför har de beslutat att skärpa reglerna för att skynda på processen. Åtgärdar inte villaägaren i tid riskerar de att betala viten. Det enklaste sättet att veta om du har problem med radon är genom att köpa en radonmätare.

Radon är ett grundämne, en osynlig och luktfri radioaktiv ädelgas som finns överallt. Radon i bostäder kan komma från byggnadsmaterial, marken under huset, eller vattnet som används i huset.

Riktvärdet för radon i inomhusmiljön är 200 becquerel per kubikmeter. Det är hälsofarligt att bo i bostäder med för höga halter av radon, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten finns det samband mellan radon och lungcancer. Radonet orsakar ungefär 500 lungcancerfall om året. Att bo i ett radonhus under många år ökar risken, för rökare blir radonet ännu skadligare.

Före år 2020 ska alla bostäder i Sverige ha en radonhalt som är under 200 becquerel per kubikmeter. Sveriges kommuner har tillsynsansvar enligt miljöbalken, de har rätt att ställa krav på att fastighetsägare gör en radonsanering om värdet är högre än 200 Bq/m3. I Partille kommun har de beslutat, om en fastighetsägare inte kan visa upp ett nytt mätresultat under riktvärdet inom två år, riskerar de vite. Beloppet kommer vara ungefär samma summa som det kostar att göra saneringen, så det kan bli dyrt.

Att mäta radon i en fastighet är inte speciellt svårt eller kostsamt. Priset för en mätdosa kostar ungefär 500 kronor och ska placeras ut i cirka två månader. Mätning ska göras under perioden oktober till april, under den så kallade ”eldningssäsongen”.

Kostnaden för att åtgärda problemet är beroende på resultatet och vilken typ av åtgärd som behövs, men allt från några hundra kronor upp mot 100 000 kronor. Idag finns det inget så kallat ”radonbidrag” utan möjligheten är att använda ROT-avdraget på arbetskostnaden.

Det här är viktigt för allas hälsa, bor ni i ett riskområde, börja med att göra en mätning av radonet i ert hem!

På Boverket finns en guide för hur du tar bort radon  
Källa: boveket.se och partilletidning.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.