0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Kemikalier hos katter kommer från våra dammråttor

Kemikalier hos katter kommer från våra dammråttor

Kemikalier hos katter kommer från våra dammråttor

En ny studie från Stockholms universitet visar att höga värden av bromerade flamskyddsmedel har uppmätts hos katter kommer från vår inomhusmiljö. 

Katter exponeras för kemikalier via dammet som finns i våra hem. Dessa kemikalier finns runt om kring oss, bland annat i möbler, textilier och elektronik, detta påverkar vår hälsa mycket negativt. Studien publicerades i tidskriften Environmental Science & Technology och det är första gången som det här sambandet har kunnat styrkas.

Mätningarna gjordes på friska inomhuskatter för att se vilken relevans dammet har. I samband med blodproverna på katterna, togs även dammprover från hushållen. På så sätt fick forskarna större kontroll på inomhusmiljön som katterna vistas och lever i.

Resultaten är högst relevanta, eftersom små barn stoppar saker i munnen och har en liknande exponering för de kemikalier som hittas i dammet.

Bromerade flamskyddsmedel som har uppmätts hos katter är kända hormonstörare. Summan av detta är att små barn som är under utvecklingsfasen blir exponerade och detta kan få konsekvenser senare i livet, så som sköldkörtelsjukdomar.

Studien är en del av projektet MISSE (Mixture Assessment of Endocrine Disrupting Compounds). Målet är att urskilja och analysera den blandning av hormonstörande ämnen som vi har i vår hem.

Tips på att undvika exponering är att städa regelbundet eftersom dammet är en exponeringsväg. Vid köp av nya möbler, textilier och elektronik försök att välja produkter med miljömärkningar.

Här hittar du en guide över olika typer av miljömärkningar på marknaden. 

Källa su.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.