0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Pollen

Pollen

björkpollen

Det finns många funderingar och frågor kring pollen, vad det beror på att så många lider av pollenallergi. Vad är orsaken? Klimatförändringar, vädrets påverkan eller kan allergin växa bort?

Är det möjlig att växa ifrån sin pollenallergi?

Tidigare trodde forskarna att pollenallergi drabbade 20- till 40-åringar värst, för att sedan avta eller helt försvinna senare i livet. Idag finns en annan syn på det hela. Färre människor växer ifrån sina allergier och många utvecklar allergier i 50- eller 60-årsåldern. En teori till detta kan vara klimatförändringarna, en annan teori är att immunsystemet blivit utsatt för en stark påfrestning som då orsakat allergin.

Hur kommer det sig att pollen kan orsaka andningsbesvär?

Pollenpartiklar är täckta med allergistimulerande proteiner, när dessa kommer in i till exempel din näsa, kan de enkelt ta sig ner mot lungorna. Immunsystemet skickar då ut antikroppar som skapar irritation och svullnad i lungvävnaden. Det allergistimulerande proteinet kan även få den släta muskelvävnaden i luftrören att dra ihop sig, det ger andningsbesvär och den ”visslande” andningen.

Vilken pollentyp påverka flest människor och varför?

Björk- och gräspollen är den vanligaste pollenallergin. Det beror på den stora mängden pollen som förekommer oavsett vart du bor. Dess pollen är inte starkare eller värre än andra pollentyper, utan det är den pollentyp som flest människor blir utsatt för.

Kan pollen förflytta sig och i sådant fall hur långt?

Det finns en studie som visar att 60 procent av allt pollen från träd faller ungefär 20 meter bort. 90 procent av allt gräspollen har en spridning på cirka 30 meter.
Växternas höjd och vädret påverkar hur långt pollenet kan spridas. Pollen från riktigt höga träd kan med hjälp av vinden, spridas tiotals kilometer. Sverige nås ibland av björkpollen från både Tyskland och Baltikum.

Påverkar klimatförändringar pollensäsongen?

Ett varmare klimat förlänger pollensäsongen och växternas blomning kan överlappa varandra. En teori finns att koldioxidutsläpp gör att växterna kan bli större och producera mer pollen.

Påverkas pollenet av vädret?

Det optimala vädret för att pollen ska kunna spridas är torrt väder, måttliga vindar och varm temperatur. Solen värmer luften så att den lättare stiger och pollenpartiklarna sprids snabbare.
Regn minskar pollenhalten i luften och partiklarna blir kvar på marken utan att virvla upp i luften på nytt.

Källa: allergia.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.