0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Energinyheter som visar på en ljus framtid

Energinyheter som visar på en ljus framtid

Energinyheter som visar på en ljus framtid

Här kommer några korta positiva energinyheter från Naturskyddsföreningen, som ger oss hopp om en bättre framtid. Aldrig förr har miljölarmen varit så många. Låga grundvattennivåer, havsnivå som stiger, globaluppvärmning, glaciärer som smälter… Alternativ till fossila bränslen måste börja implementeras. 

Solenergi ökar

Solel som är framtidens energikälla och under 2016 installerades ungefär 76 gigawatt solenergi runt om i världen. Året innan låg den siffran på cirka 50 GW. De länder som installerar allra mest är faktiskt USA och Kina, enligt SolarPower Europe. Globalt sett år 2010 fanns 50 GW installerad solenergi medan idag finns en sammanlagd kapacitet på 305 GW!

Flytande solkraftverk

Världens största flytande solenergipark är installerad i Kina. Den ligger i Huainan i provinsen Anhui och kan leverera 40 MW till det lokala kräftnätet.

Indien tillbakavisar ett nytt kolkraftverk

Nyligen meddelade en affärstidning i Indien om planerna om att bygga ett nytt, stort kolkraftverk, avvisas för att istället inrikta sig på förnybar solenergi.

Inget nytt kärnkraftverk i Sydafrika

Sydafrika hade planer att bygga två nya kärnkraftverk, men som stoppades av landets högsta domstol som fastslog att avtalet med Ryssland och Rosatom (det statligt ägda kärnkraftsföretaget), var olagligt och därför skulle upphävas.

Sydkorea stänger ner kolkraftverk

Sydkorea president, Moon Jae In, gick till val på löftet om att stänga ner 10 av Sydkoreas 59 kolkraftverk. Dessa kolkraftverk utpekas för att vara orsaken till den dåliga luftkvaliteten.

Kina försenar bygget av nya kolkraftverk

Planen var att bygga 100 nya kolkraftverk i 29 av landets 32 provinser, men Kina skjuter upp tillstånden gällande dessa byggen. Inte av miljömedvetenhet utan därför att deras redan befintliga fossildrivna kraftverk producerar all den energi de behöver. Kina är det land i världen som släpper ut mest luftföroreningar, 2014 sjönk för första gången deras konsumtion av kol, samma år spenderade de mer pengar på forskning och utveckling av förnybar energi, än Europa.

Sol- och vindenergi blir billigare

Äntligen kan vind- och solenergi konkurrera med fossila bränslen på energimarknaden. I över 30 länder är nu ren energi billigare eller i alla fall på samma prisnivå som fossila bränslen.

Källa: naturskyddsforeningen.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.