0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Vår hälsa påverkas av luftföroreningar

Vår hälsa påverkas av luftföroreningar

Vår hälsa påverkas av luftföroreningar

Vi i Sverige har låga halter av luftföroreningar, betydligt lägre än de gränsvärden som EU och WHO rekommenderar. En ny studie från Lunds universitet visar att vår hälsa påverkas under dagar med tillfälligt förhöjda värden. Studien visar att även vid exponering av låga nivåer ökar vårdbesöken för luftvägsbesvär och astma. 

Luftföroreningarna i Sverige kan på vissa håll vara nästan 50 % lägre än vad WHO och EU föreskriver. Det är utgångspunkten för studien, samt att i Sverige finns omfattande registerdata och officiell statistik över hälso- och sjukvårdsinsatser samt statistik om olika typer av luftföroreningar.

Studien bygger på uppmätta halter av luftföroreningar i Skåne, genom att jämföra utsläppen från 21 olika databaser med rapporteringen av astmapatienter från lokala vårdcentraler. Här finns ett samband mellan vårdbesök och relativt låga förhöjningar av luftföroreningarna, antalet personer som sökte vård ökade med 3 procent.

Vad studien visar är att de gränser för luftföroreningar som vi har för Sverige, inte är bra nog, dessa skulle behöva sänkas ytterligare. I Skåne ökar dessutom luftföreningarna från Europa det sker till och med när vinden är sydöstlig. Det visar att våra grannländer har inverkan på vår luftkvalitet.

Avhandling: Safe air below EU air quality limit? Studies of respiratory disease using primary health care data

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.