0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Energimärkning på luft/luftvärmepumpar

Energimärkning på luft/luftvärmepumpar

När du ska köpa ny luftvärmepump hjälper energimärkningen dig att välja energismart. Så här tyder du etiketten för luftvärmepumpar.

Vad som är viktigt inför val av luftvärmepump är att den ska vara så effektiv som möjligt för uppvärmning i vårt klimat, det kan du avläsa på energieffektivitetsklassningen och SCOP-värdet för uppvärmning, detta visas till höger på energietiketten.

Energimärkningsetiketten visar uppgifter om energieffektivitets-klass för de tre klimatzonerna i Europa.

Årsvärmefaktorn för uppvärmning SCOP

Energiklass SCOPÅrsvärmefaktorn för luftvärmepumpar i uppvärmning förkortas SCOP. Här finns en Europakarta som är indelat i tre olika zoner, titta på siffrorna för det nordiska klimatet, det visas i den blå zonen. Här visas energiklassen i en skala från A+++ till G, där A+++ är den högsta. Inte alla luftvärmepumpar har en energimärkning för det nordiskta klimatet och då visas ingen information i den delen på energietiketten. Årsvärmefaktorn för uppvärmning, ska vara så hög siffra som möjligt.

Effekt i kilowatt visas under SCOP

Luftvärmepumpens effekt visas i kilowatt (kW). Det visar hur mycket värme luft/luftvärmepumpen kan ge, här ska siffran vara hög. Titta på effekten för vår zon som är det kalla klimatet (den blåa zonen), här visas hur mycket värme luft/luftvärmepumpen kan ge för vårt nordiska förhållande. Om tillverkaren bara visar effekt för medelklimatet i Europa (den gröna zonen), måste du ta i beräkning att effekten blir lägre i vårt klimat.

kWh/annum är den årliga energianvändningen i kilowattimmar

Här visas den årliga energianvändningen, hur mycket el aggregatet behöver för värmedrift under ett år. Det visas i kilowattimmar (kWh) per år (annum).

 

Energiklass för luftvärmepumpar (i kyldrift) visas under SEER

Energiklass SEERAlla luftvärmepumpar kan användas som luftkonditionering. Denna energiklass visas i en skala från A+++ till G, där A+++ är den högsta. Förkortningen SEER är säsongsköldfaktorn för luftkonditionering, alltså när luftvärmepumpen körs i läget kyla. Här ska SEER vara så högt som möjligt.

Effekt i kilowatt visas under SEER

Effekten på luftkonditioneringen visas i kilowatt (kW). Desto högre effekt på kW, ju mer kyla kan luftvärmepumpen producera.

kWh/annum står för årlig energianvändning i kilowattimmar

Årlig energianvändningen i kilowattimmar visar hur mycket ström aggregatet behöver för kyldrift under ett år. Det visas i kilowattimmar (kWh) per år (annum).

Ljudeffektnivå 

Energiklass LjudeffektnivåPå energietiketten visas ljudeffektnivån för luftvärmepumpens båda enheter, dess inomhus- och utomhusdel. En differens på några decibel är knappt märkbart, till skillnad på 10 decibel kan uppfattas som dubbelt så högt.

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.