0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Radonmätning

Radonmätning

Radon

I november förra året gjorde jag en korttidsmätning av radon som tog en vecka, med hjälp av en digital radondetektor (radonmätare) som jag placerade i vardagsrummet. Den här typen av mätning kan vara intressant för att bedöma om en långtidsmätning behövs, eller inför ett fastighetsköp.

Att kontrollera luften vi andas in varje dag borde vara av intresse för alla. Gränsen för värdet på radon i bostäder ska inte överstiga 200 Bq/m3 luft. Det är väldigt ohälsosamt att leva i en bostad med för höga halter av radon då det finns samband mellan lungcancer och radon. Här kommer en radonguide hur korttidsmätningar går tillväga. Alla korttidsmätningar bör utföras i minst sju dagar och mätningarna kan göras alla tider på året. Detektorerna ska placeras i bostadsrum, till exempel sovrum, gillestuga eller vardagsrum.

Villa eller Fritidshus

Mätningen måste utföras på alla våningsplan som har bostadsrum. Om villan har ett våningsplan är rådet att placera ut två radondetektorer i två olika rum. Har villan två eller fler etage ska en radondetektor placeras ut på varje våningsplan.

Flerbostadshus

För att uppnå en korrekt mätning bör den utföras med minst två radondetektorer per lägenhet oavsett storlek. Mätningar måste ske i alla lägenheter som har markkontakt, det vill säga alla lägenheter som ligger på markplan, direkt på betongplattan eller ovanför krypgrund.

Förutom alla lägenheter längst ner är rekommendationen att 20 procent av de övriga lägenheterna, mätas och en lägenhet per plan. Placera gärna ut fler detektorer än vad som krävs. Viktigt att mätningar göras i de lägenheter som gränsar till hisstrumma eller ventilationsschakt.

Arbetsplats

Precis som hemmamiljön är miljön på jobbet viktigt. Mätningarna ska göras i varje fristående byggnad. Här gäller alla fastigheter som har markkontakt eller med källarplan där personal vistas mer än temporärt. På de olika våningsplanen ovan mark bör minst en radondetektor placeras på varje plan där det finns fasta arbetsplatser. Mät i utrymmen där personal vistas ofta.

Radondetektorn får inte flyttas under tiden och placera den gärna mitt i rummet.

Markradon

Inför en nybyggnation kan det vara en god idé att mäta marken där det nya huset ska byggas. Om marken klassas som högrisk ur radonsynpunkt, finns då möjlighet att bygga radonsäkert redan ifrån början. Vissa kommunens kräver till och med en undersökning av radonhalten i marken innan de beviljar ett bygglov.

Här finns särskilda radondetektorer som ska grävas ner på ungefär en meters djup. Mätningen sker under fyra-fem dagar. För en tomt till en normalvilla rekommenderas två detektorer, övrig mark gäller en detektor per 500 m2 mark.

Långtidsmätningar

Långtidsmätningar ska utföras under den så kallade ”eldningssäsongen”, vilket är mellan första oktober och den sista april. Långtidsmätningar bör vara under minst 60 dygn.

Radonhalter måste sänkas

Målet som är uppsatt för Sverige är att innan år 2020 måste alla bostäder ha en radonhalt som är under 200 becquerel per kubikmeter.

För mer information om radon besök stralsakerhetsmyndigheten.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.