0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Vad är skillnaden på ljudeffektnivå och ljudtrycksnivå?

Vad är skillnaden på ljudeffektnivå och ljudtrycksnivå?

Vad är skillnaden på ljudeffektnivå och ljudtrycksnivå?

Ljudeffektnivå och ljudtrycksnivå är två olika typer av mätningar av ljudnivå vilka man bör ha kännedom om.

Ljudeffektnivå

Kallas även linjär ljudeffektnivå, förkortas som LW, linjär betyder att mäta ljud utan filter. Ljudeffektnivå kan förklaras som hur ett objekt alstrar ljud, det vill säga dess benägenhet att tillföra luften rörelseenergi. Om vi förklarar detta för luftvärmepumpar betyder det att ljudeffekt är när man mäter ljudnivån från till exempel en luft/luftvärmepumps innedel. Den sitter då i ett kalt rum utan någon som helst ljuddämpning. Värdet anges i dB. Det är detta värde som skrivs ut på energidekalerna.

Ljudtrycksnivå

Ljudtrycksnivå förkortas som Lp och kan förklaras med att det är det ljud från ett objekt som vi hör vid vårt öra. Ljudtryck är det värdet som alla tillverkare anger i deras produktblad, som till exempel från en luft/luftvärmepumps innedel. Ljudtrycksvärdet är angivet vid en normal rumsdämpning där det finns möbler, gardiner och så vidare, samt att värdet är anpassat till vad en det mänskliga örat uppfattar. Ljudtryck anges i ett värde som heter dB(A)

Hoppas detta hjälper dig som konsument vid val av luftvärmepump och hur du ska tyda informationen som finns på vår hemsida.

2 svar

 1. maria andersson skriver:

  hej
  en luftvärmepump med Ljudtrycksnivå Utomhus 45/49 dB-A
  Ljudtrycksnivå Inomhus 49 dB-A

  låter den inte väldigt mycket?

  • Energirådgivaren skriver:

   Hej Maria! 49 dB(A) är inte en speciellt hög ljudnivå. 40dB(A) är den ljudnivån du kan förvänta dig på ett bibliotek, och 60dB(A) är ungefär en helt vanlig samtalston.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.