0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Astma

Astma

astma

Astma är en medicinsk åkomma som kan leda till andnöd. Problemen uppstår av inflammation i luftvägarnas slemhinnor. Musklerna som sitter runt luftrören drar ihop sig och luftrörens slemhinna svullnar. Astma är en kronisk sjukdom.

Astma har ökat i Sverige under de senaste decennierna och det blir allt vanligare både bland barn och äldre. Vad ökningen beror på är inte fastställt men ärftlighet är en viktig komponent, en annan orsak kan vara luftföroreningar både inomhus och utomhus.

Två olika typer av Astma

Astma delas in i två olika kategorier eller grupper. Vanligast hos barn och ungdomar är allergisk astma och hos vuxna är det vanligare med icke-allergisk astma.

Redan i barndomen börjar allergisk astma och nästan alla av dem har både allergi och astma. Lider du av den här typen av astma kan en allergisk reaktion sätta igång astmasymtomen. De vanligaste ämnena som orsakar denna reaktion kommer från husdjur eller pollen.

Lider du av icke-allergisk astma är det ofta din omgivning och miljö som orsakar astman. Vad som kan starta astman är dammpartiklar, starka dofter, tobaksrök, kall luft eller fysisk ansträngning.

Astmaanfall

Ett astmaanfall kan beskrivas från lindriga och måttliga till svåra. Känslan att inte kunna andas kan ge djup ångest, tryck eller smärta över bröstet, svårt att prata och blekt och svettigt ansikte. Ibland känns det även som att besvären förvärras trots att du tagit medicin.

Att få ett svårt astmaanfall kan vem som helst förstå att det är extremt jobbigt. Därför är det viktigt att få rätt medicin och fastställa en diagnos, om möjligt sedan undvika det som orsakar den och lära sig tyda varningssignaler. Men även vi i omgivningen måste visa respekt för denna sjukdom. Då tänker jag på personer som lider av icke-allergisk astma, miljön runt omkring och att till exempel inte använda parfym på jobbet som är en faktor som kan framkalla ett astmaanfall.

Det är extra viktigt med snabb hjälp och behandling när ditt barn får ett astmaanfall.

Alternativt hjälpmedel mot astma

Eftersom det är många yttre faktorer som kan orsaka astma såsom pollen, pälsdjur eller starka dofter, som är tre faktorer som gäller på båda typerna av astma, är en luftrenare eller en kombinerad luftrenare och luftfuktare ett väldigt bra komplement för att underlätta vardagen. Coway erbjuder tre olika luftrenare som är rekommenderade av Astma- och Allergiförbundet.

Coway 1008CH är den mycket bra modell mot pollen. Att investera i en luftrenare i sovrummet gör att du kan skapa ett rum för vila och återhämtning och på så sätt klara dagen bättre.
Luftrenaren Coway 1008CH

Coway 1008DH är utrustad med en extra sensor, en gaspartikelsensor som kan känna av starka dofter och rena efter behov. Den är även perfekt för ett sovrum eller på kontoret för att underlätta vardagen.
Luftrenaren Coway 1008DH

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.