0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Luftrenare

Luftrenare

Luftrenare

En luftrenare används för att rena inomhusluften från olika typer av partiklar, dessa partiklar kan vara både synliga och osynliga för blotta ögat. Det finns olika tekniker av rening, vi kallar dem HEPA-filter eller jonisering.

Varför luftrenare?

Det allmänna svaret är att mängden partiklar ökar med vår samhällsutveckling, kläder, möbler, rengöringsmedel, textilier och leksaker är exempel på partiklar inomhus. Genom ventilationen, fönster och dörrar sprids andra typer av partiklar till inomhusluften, det kan vara partiklar från till exempel trafiken och pollen. Hur vi påverkas av dessa är individuellt men vi ska även ha i åtanke att mängden partiklar har en betydelse i detta. En luftrenare har ett syfte, det är att kontinuerligt rena inomhusluften mot dessa partiklar som finns i våra hem och arbetsplatser.

Reningstekniker för luftrenare

Rening genom HEPA-filter betyder att luftrenaren har en partikelsensor som den mäter inomhusluften med. Luftrenaren tar in luften och transporterar den genom de olika filter som kan vara uppbyggda med ett trestegs- eller fyrastegsfilter, ett till exempel på en filteruppsättning skulle kunna vara ett förfilter, kolfilter och HEPA-filter. Luften färdas inte rakt genom filtren utan i vågor så att partiklar fastnar på filtren.

Jonisering kan fungera på lite olika sätt, jag tänkte förklara en variant. En luftrenare med jonisering kan generera mängder elektroner som ändras till negativa joner. De negativa jonerna laddar de dåliga partiklarna i luften negativt. Denna variant av luftrenare har en kollektor som är positivt laddad, den lockar till sig partiklarna som är negativt laddade.

Luftrenare som är rekommenderade av Astma- och Allergiförbundet

Det finns mängder av olika utmärkelser och priser som kan tilldelas en luftrenare. Men en rekommendation som ska ses som en bra vägledning är de luftrenare som är rekommenderade av Astma- och Allergiförbundet. De luftrenare som är godkända har genomgått svåra tester för att få bära denna logga.

Asthma Allergy Nordic

Ny nordisk produktmärkning

Astma- och Allergiförbundet i Norden med Sverige, Danmark och Norge har lanserat en förenad nordisk produktmärkning som heter Asthma Allergy Nordic. Den kommer antingen att användas bredvid svalanmärkningen eller som en helt ny egen märkning.

Vilken luftrenare passar mig?

Att välja luftrenare är inte enkelt, det finns många olika modeller av luftrenare och från olika varumärken.
En start kan vara att titta på de modeller som är rekommenderade av Astma- och Allergiförbundet, det är ett bra råd för konsumenter. Nästa steg kan vara att fastställa vilka partiklar du önskar minimera, bilda dig en uppfattning vad luftrenaren faktiskt renar. Efter det behöver du räkna ut hur stor yta som ska renas, för att sedan jämföra rätt produkter som passar ditt ändamål. Men många luftrenare klarar en ganska stor yta, det betyder inte att de är för stora för till exempel ett sovrum, det är viktigare att titta på vad luftrenaren klarar att rena än rädslan att överdimensionera. Ska luftrenaren stå i ett sovrum är det viktigt att titta på ljudnivån och om det finns ett nattläge.

En luftrenare behöver alltid underhåll genom filterbyten och rengöring. Det ska vara enkelt att hitta nya filter till din luftrenare. Hur mycket rengöring som behövs är beroende på vilken modell och typ av luftrenare du köper, men tar du hand om filtren håller de längre. Vilket är både ekonomiskt och miljömedvetet.

Luftrenare på e-klok.se

På e-klok.se hittar du ett stort utbud av luftrenare från många olika varumärken. De luftrenare som bär svalanmärkningen är:

Tre luftrenare från Coway ( Coway 1008CH, Coway 1008DH och Coway 1009CH) och två stycken från Electrolux (EAP 300 och EAP 450).
Svalanmärkta luftrenare från Coway.
Svalanmärkta luftrenare från Electrolux.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.