0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Pollenallergi

Pollenallergi

Pollenallergi

Pollenallergi i Sverige

Pollenallergi är mer än bara kliande ögon och snuva. Ungefär 20 % av svenska folket lider av pollenallergi, men fler är drabbade utan att vet om det. Pollenallergi börjar bli en folksjukdom.

Jag har läst en forskningsrapport från Göteborgs universitet, som hade forskat på pollenallergi och hur sensibilisering har ökat hos vuxna svenskar sedan början av 90-talet, medan känsligheten mot andra allergener förblir oförändrad. Det är förmodligen förklaringen till ökningen av rinit som skett mellan 1990-2008. Känslighet mot pollen är förknippad med rinit, en inflammation i slemhinnorna i näsan men även bihålorna. En annan betydande faktor som bidragit till ökningen är de eskalerade nivåerna av gräs- och björkpollen under de tre senaste årtiondena.

Studien visar även att sättet vi lever på idag har betydelse, barn som växer upp på ett lantbruk eller med närheten till djur och natur löper mindre risk att bli allergiker. Tillskillnad från de barn som exponeras för mindre bakterier och smuts samt spenderar lite tid utomhus.

Även gener har stor betydelse om du kommer att utveckla allergi.

Pollenallergin påverkar dig

Kliande ögon och rinnsnuva är faktiskt inte de enda symtomen för pollenallergi. Många upplever en trötthets och influensaliknade känsla i kroppen, som påverkar humöret. Man kan känna sig irriterad, rastlös och även nedstämd.

Pollensäsongen är en tung period för de som har en svår allergi, omgivningen behöver förstå allvaret.

Det finns även studier som visar att barn och ungdomar i skolåldern har svårt med koncentration och därmed prestation i skolan och resultaten blir lidande för dem som är drabbade.

Följ pollenprognosen

Viktigt är att hålla koll på pollenprognosen och följ vilken typ av pollen som blommar.

Minska besvären

Det finns olika knep att ta till för att lindra besvären under pollensäsongen, utöver medicinering, som att vädra på natten eller tidigt på morgonen, torka kläder inomhus, motionera utomhus tidigt på morgonen och så vidare.

Det vi vill är att rekommendera luftrenare som är godkända att bära svalanmärkningen, de är alltså rekommenderade av Astma- och Allergiförbundet. En luftrenare kan hjälpa till att lindra symptomen vid pollenallergi. Coway luftrenare är uppbyggda med olika filterset, där luften transporteras genom filter och renar luften från dessa partiklar. Rådet är att investera i en luftrenare till sovrummet, klassrummet eller arbetsplatsen som kan hjälpa till att skapa ett rum fritt från pollen.

Här hittar du Coways luftrenare på e-klok.se!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.