0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Skötsel av luftvärmepump

Skötsel av luftvärmepump

Skötsel av luftvärmepump

För att din luft/luftvärmepump skall fungera maximalt under en längre period måste du sköta om din värmepump regelbundet.

Rengöring

Filtren i innedelen ska rengöras kontinuerligt. De flesta rekommenderar varannan vecka. I värmepumpens manual finns beskrivning hur du ska gå till väga.

Ett annat tips är rengöringssprayen PumpRent. En oren luftvärmepump minskar effektiviteten procentuellt årligen. PumpRent är enkelt att använda och ingen eftersköljning krävs. Så här enkelt rengör du innerdelen på din luft/luftvärmepump med PumpRent.

Koppla från strömmen och öppna locket på din värmepump och ta bort filtren i innedelen. Spraya på luftvärmepumpens lameller och låt verka några minuter. Här hittar du rengöringssprayen >>

Rengöringsservice

Rengöringsservice luftvärmepumpService för värmepumpens välmående och garanti. På e-klok.se erbjuder vi 5 års garanti om du köper värmepump med installation. För att garanti ska gälla ska en rengöringsservice utföras inom tre år från installationen. Här hittar du vår rengöringsservice >>

 

 Ta bort snö

Utomhusdelen måste hållas fri från snö, så att inte luftintagen täpps till. Det kan leda till att värmeförmågan sjunker och värmepumpen kan då sluta att ge värme. En luftvärmepump måste ha fri tillgång till luft, för att den ska fungera. Ett värmepumpsskydd är alltid att rekommendera. Här hittar du värmepumpsskydd och värmepumpstak för utomhusdelen >>

Snö på värmepumpens utedel gör ingen skada, bara det inte täpper till sidorna eller smälter och bildar is på värmepumpens sidor. Rekommenderat att borsta bort snön ibland, för säkerhetsskull.

Finns snö under luftvärmepumpens utedel kan det framkalla isbildning, när avfrostningsvattnet rinner ned och kombinerar sig med snön. Skotta därför undan snön under värmepumpen. Bygger isen upp till luftvärmepumpens underdel, kan det störa avfrostningen och göra så att värmepumpen slutar ge värme helt.

Ta bort onormal isbildning

Under värmedrift bildas tunn frost eller is på värmepumpens utedelen och den avfrostar automatiskt med jämna mellanrum. Under vissa väderförhållanden kan det bildas mer frost eller is, än vad värmepumpen klarar att avfrosta. Utedelen kan då bli en isklump och värmepumpen ger ingen värme. Har luftvärmepumpen isat igen, måste du hjälpa till att avlägsna isen.

Onaturlig isbildning kan hända på alla värmepumpar oavsett modell eller fabrikat. Om det sker någon gång, behöver det inte betyda att något är fel, men om det upprepar sig, bör du kontakta din installatör eller där du köpt värmepumpen.

Orsaker till igen isning kan till exempel vara:

 • Snabb skiftning av temperaturen utomhus
 • När det är 0 gradigt ute och med mycket fukt i luften
 • Om värmepumpen är underdimensionerad
 • För låg inomhustemperatur
 • Eventuellt fel på värmepumpen

För att hjälpa utedelen att ta bort isen, kan du göra så här:

 • Inled med att stänga av värmepumpen och göra den strömlös.
 • Ta av locket på utedelen.
 • Fyll en vattenkanna med mycket varmt vatten.
 • Häll det heta vattnet över lamellerna och undvik att hälla vatten på de elektriska delarna så som, kretskort, kompressor och fläktmotor. Upprepa det 8-10 gånger.
 • Om is har bildats i skyddsgallret på utedelens baksidan så kan du ta bort det.
 • När utedelen är fri från is och frost, kan du sätta tillbaka locket och återansluta värmepumpen till strömmen.
 • Starta sedan värmepumpen som vanligt.

OBS! Endast varmt vatten får användas för att ta bort is från utedelen! Använd aldrig hårda/ vassa föremål, varmluftpistol eller skrapor då är garantin förbrukad.

Om din värmepump isar igen flera gånger under en säsong ska du kontakta en tekniker för felsökning, för att se vad som ligger bakom det. Exempel kan vara för låg inomhustemperatur för klara av den automatiska avfrostningen, fel placering där utedelen står oskyddad, tekniskt fel på utedelen eller avsaknad av primär värmekälla.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.